8 didakwa bakar kem pelarian Lesbos

PULAU LESBOS, 16 SEPT – Enam orang lelaki Afghanistan termasuk dua orang kanak-kanak akan dihadapkan kepada pendakwa di pulau Lesbos, Greece hari ini kerana disyaki membakar kem pelarian terbesar di negara tersebut minggu lalu.

Suspek, yang berusia antara umur 20 tahun dan ke bawah, akan dihadapkan pertuduhan selepas tengah hari, menurut pegawai setempat.

Dua di antara mereka, berusia 17 tahun, pada mulanya dipindahkan dari pulau tersebut dalam operasi besar-besaran untuk menempatkan kanak-kanak yang tidak ditemani jauh dari bahaya, menurut laporan agensi berita ANA.

Pegawai Greece menegaskan sejak dari mula kebakaran yang memusnahkan kem Moria, menyebabkan lebih 12,000 orang kehilangan tempat tinggal, adalah disebabkan oleh perbuatan membakar secara sengaja.

Awal hari ini, 13 imigran telah ditahan di pulau Samos selepas satu kebakaran meletus berhampiran kem tempatan yang menempatkan lebih 4,700 orang.

Kebanyakan mereka dibebaskan tetapi tiga masih ditahan untuk disoal siasat, beritahu sumber polis tempatan kepada AFP. Di Lesbos, kru pada minggu ini bergegas mendirikan satu lagi khemah yang menurut pesuruhjaya hal ehwal dalam negeri EU Ylva Johansson akan menempatkan sehingga 9,000 orang.

Kelmarin, kementerian imigrasi Greece berkata kira-kira 1,000 daripada 12,000 imigran Moria telah ditempatkan di kawasan tersebut. – AFP