Friday, October 7, 2022
21.8 C
Brunei

8 premis diambil tindakan jual melebihi harga maksimum

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 SEPT – Dua kompaun dan enam notis amaran telah dikeluarkan oleh Jabatan Perancangan Ekonomi dan Statistik (JPES), Kementerian Kewangan dan Ekonomi terhadap lapan buah premis perniagaan atas kesalahan yang melanggar Akta Kawalan Harga, Penggal 142.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh JPES, di sini, hari ini, penguatkuasaan rutin harian yang dijalankan oleh Jabatan Hal Ehwal Pengguna, JPES telah mendapati dua buah premis perniagaan melakukan kesalahan menjual melebihi harga maksimum yang ditetapkan bagi barangan yang dikawal harga di bawah Akta Kawalan Harga, Penggal 142.

Sehubungan itu, tindakan kompaun telah dikeluarkan kepada premis perniagaan berkenaan di mana sebuah premis dikeluarkan kompaun sebanyak $700 dan sebuah lagi dikeluarkan kompaun $500.

Sementara itu, dua minggu pertama September telah merekodkan enam notis amaran dikeluarkan terhadap enam buah premis perniagaan atas kesalahan menjual melebihi harga maksimum yang ditetapkan dan memaparkan tanda harga yang mengelirukan iaitu paparan tanda harga tidak selaras dengan harga yang tercatat di dalam sistem pembayaran termasuk sebuah farmasi.

Para peniaga dinasihatkan untuk sentiasa mematuhi Akta Kawalan Harga, Penggal 142 dan peraturan-peraturan di bawahnya dan mengamalkan perniagaan yang wajar dan beretika.

Ia adalah penting kerana amalan perniagaan yang wajar dan beretika merupakan antara elemen yang menyumbang kepada penggunaan domestik yang berdaya tahan dan mampan dan seterusnya meningkatkan aktiviti perekonomian dalam negara.

Pegawai penguat kuasa memeriksa harga bagi barangan yang terkawal di salah sebuah premis. – Gambar serahan JPES
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Sydney siap sedia hadapi banjir besar

SYDNEY, 6 OKT – Bandar paling ramai penduduk di Australia, Sydney, mencatatkan rekod hujan tahunan selama 70 tahun hari ini selepas satu tahun memperingati...
- Advertisment -