Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  80 orang dibebaskan dari pusat pendatang Australia, termasuk penjenayah

  CANBERRA, 13 NOV – Seramai 80 orang, termasuk penjenayah yang disabitkan bersalah dianggap berbahaya, telah dibebaskan dari pusat tahanan pendatang Australia sejak Mahkamah Tinggi memutuskan minggu lalu bahawa penahanan mereka tidak mengikut perlembagaan, kata menteri imigresen Australia hari ini.

  Seorang anggota minoriti Muslim Rohingya yang dianiaya di Myanmar memenangi kebebasan pada hari Rabu apabila mahkamah melarang penahanannya selama-lamanya.

  Australia tidak dapat menemui mana-mana negara yang bersedia untuk menempatkan semula lelaki itu, yang hanya dikenali sebagai NZYQ, kerana dia telah disabitkan kesalahan merogol seorang budak lelaki berusia 10 tahun, dan pihak berkuasa menganggapnya bahaya kepada masyarakat Australia.

  Mahkamah membatalkan preseden Mahkamah Tinggi 2004 yang ditetapkan dalam kes seorang lelaki Palestin, Ahmed Al-Kateb, yang mendapati orang tanpa kerakyatan boleh ditahan selama-lamanya dalam tahanan.

  Menteri Imigresen Andrew Giles berkata NZYQ adalah satu daripada 80 orang yang telah ditahan selama-lamanya dan telah dibebaskan sejak keputusan Rabu.

  “Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Mahkamah Tinggi belum lagi memberikan sebab untuk keputusannya, jadi kesan penuh keputusan itu tidak akan dapat ditentukan,” kata Giles.

  “Kami telah dikehendaki, bagaimanapun, untuk membebaskan orang ramai dengan segera untuk mematuhi keputusan itu,” tambahnya.

  Kesemua 80 dibebaskan dengan syarat visa yang sesuai ditentukan oleh faktor termasuk rekod jenayah individu, kata Giles. – AP

  Menteri Imigresen Australia, Andrew Giles semasa Waktu Soal Jawab di Dewan Rakyat di Dewan Rakyat di Canberra pada kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...