Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

83 sertai lumba basikal MTB

-

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 15 OGOS – Seramai 83 pelumba basikal daripada semua peringkat umur di seluruh negara telah berkumpul untuk bersaing dalam Perlumbaan Mountain Bike (MTB) 2022 yang bermula di premis Jabatan Perhutanan di Kampung Sungai Liang awal kelmarin.

Sebagai acara tahunan Kelab Berbasikal Belait (BCC), perlumbaan itu diadakan berikutan terhentinya aktiviti seketika disebabkan pandemik global.

Acara pada tahun ini diadakan sempena sambutan ulang tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ke-76.

Hadir untuk menyaksikan perlumbaan selaku tetamu kehormat ialah Pemangku Penghulu Mukim Liang, Awang Mohd Haszrin bin Bagol.

Kedatangan beliau dialu-alukan oleh Presiden BCC, Awang Mohd Sufrizal Hamdan @ Bob.

Tetamu kehormat menyampaikan hadiah khas kepada Awang Syazwi pada akhir perlumbaan. – Gambar serahan BCC

Pelumba basikal bertanding dalam lima kategori berasingan, yang termasuk Terbuka, Masters untuk peserta berusia 41 hingga 50 tahun, Veteran untuk peserta berusia 51 tahun dan ke atas, Wanita dan Heavyweight untuk mereka yang mempunyai berat badan melebihi 90 kilogram.

Kesemua peserta, tanpa mengira kira kategori yang disertai, mengambil jalan yang sama sejauh 9.2km, yang bermula di kawasan sekitar Jabatan Perhutanan, menuruni bukit di sepanjang jalan batu tar sebelum memasuki jalan hutan yang terletak di kawasan Sungai Liang dan seterusnya menuju semula ke garisan permulaan.

Awang Sufrizal Hamdan @ Bob berkata perlumbaan yang diadakan bukan sahaja meraikan sambutan ulang tahun Hari Keputeraan Baginda Sultan ke-76 tahun tetapi juga mempromosi gaya hidup yang sihat menerusi sukan berbasikal.

Selepas acara, satu majlis penyampaian hadiah telah diadakan yang disempurnakan oleh tetamu kehormat.

Dalam Kategori Terbuka, Awang Loqman bin Abdul Hadzif muncul juara, diikuti oleh Awang Mohd Akif Ikhwan bin Jeffri, Awang Mohd Azwar bin Hairolrani, Awang Hamid bin Kaya dan Awang Jamri bin Johari di tempat kedua hingga kelima masing-masing.

Sementara itu, Kategori Masters menyaksikan Awang Mazran bin Jamin memenangi tempat pertama, disusuli Awang Radzi bin Tamat, Awang Mohd Halid bin Haji Sata, Awang Zuhairi bin Roslan and Awang Suhardi bin Lakim di tempat kedua hingga kelima masing-masing.

Tempat pertama dalam Kategori Veteran disandang oleh Awang Jeffri bin Lamat, diikuti dengan Haji Mohd Azaam bin Haji Mohd Ariffin, Awang Zainalarfan bin DP Hj Ahmad, Awang Rosli bin Said dan Awang Akui bin Anam in tempat kedua hingga kelima.

Bagi Kategori Heavyweight, Awang Mohd Kharaini Mohaimin muncul juara, disusuli Awang Addie Erwan Haji Mohd Azman, Dayang Suzieme Lima, Harmizan Lamat dan Awang Mohd Norizam Haji Md Zain di tempat kedua hingga kelima.

Manakala dalam Kategori Wanita, hanya empat peserta yang mengambil bahagian. Tempat pertama dimenangi Angie On Wan Chyi, disusuli Dayang Noorfahellnie binti Nordin, Dayang Norhasniti Juin and Dayang Rosmohaizan Ardiana Haji Mohamad di tempat kedua hingga keempat.

Selain itu, satu kategori khas juga diadakan semasa kejohanan untuk memaparkan pencapaian penting yang dicatat oleh pelumba berusia 12 tahun, Syazwi bin Saliman yang turut bertanding dan menamatkan perjalanan 9.3km bersama pelumba lain.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -