Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

85% penduduk China akan guna Bahasa Mandarin menjelang 2025

-

BEIJING, 1 DIS – China yang melancarkan kempen agresif untuk mempromosi Bahasa Mandarin mengatakan sekitar 85 peratus warganya akan menggunakan bahasa kebangsaan itu menjelang tahun 2025.

Langkah itu kelihatannya meletakan ancaman ke atas dialek-dialek serantau China seperti Kantonis dan Hokkien di bawah tekanan lebih besar, di samping bahasa minoriti seperti Tibet, Mongolia dan Uighur.

Arahan yang dikeluarkan kelmarin oleh Majlis Negara, Kabinet China, mengatakan penggunaan Bahasa Mandarin yang dikenali di China sebagai ‘putonghua’ atau ‘lidah rasmi’ kekal ‘tidak mencukupi dan tidak seimbang’ dan perlu untuk dipertingkatkan bagi memenuhi permintaan dalam ekonomi moden.

Para pengkritik kadangkala mempertikaikan perubahan tersebut berkaitan sistem pendidikan dan keperluan pekerjaan yang semakin menghapus peranan bahasa minoriti, menggelarnya satu kempen untuk menghapuskan budaya-budaya yang mengikut keadaan kumpulan etnik Han.

Bersama dengan matlamat 2025, dasar itu bertujuan untuk menjadikan Bahasa Mandarin universal menjelang 2035 termasuk di kawasan luar bandar dan kalangan minoriti etnik. – AP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -