9 lagi pelanggaran dikesan dalam Ops Pulih

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar serahan PPDB

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 NOV – Sebanyak sembilan pelanggaran arahan Operasi Pulih telah dikesan bermula jam 8 malam sehingga 4 pagi, dengan lapan daripadanya merupakan kesalahan keluar rumah.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menekankan pada sidang media COVID-19 di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan hari ini bahawa mereka yang melanggar arahan telah dikenakan denda kompaun.

Sementara itu, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dalam kenyataan yang dikeluarkan, mengatakan sebanyak tiga kesalahan dicatatkan di Daerah Brunei dan Muara, satu kesalahan di Daerah Belait dan empat kesalahan di Daerah Tutong serta satu kesalahan di Daerah Temburong.

PPDB turut menitipkan nasihat meskipun lengkungan penularan semakin berkurangan dan kelonggaran langkah-langkah kawalan akan dikecapi setelah kadar vaksinasi penduduk mencapai 70 peratus, masyarakat masih perlu mengamalkan budaya norma baharu yang dirangka kerajaan kerana virus masih tetap ada.

Orang ramai diseru terus mematuhi arahan Operasi Pulih yang dilanjutkan sehingga 18 November manakala pada 19 sehingga 30 November kelak, ia akan dikenali sebagai Operasi Peralihan dengan tempoh dipendekkan dari 10 malam hingga 4 pagi, menurut PPDB.

Sehubungan itu, PPDB percaya pemberigaan dan pendidikan berterusan mengenai bahaya COVID-19 adalah mustahak bagi semua untuk meminimumkan risiko dijangkiti dan menjangkiti orang lain.

Anggota PPDB memeriksa kenderaan yang keluar pada jam 8 malam sehingga 4 pagi semasa Operasi Pulih.
Antara yang dikesan melakukan kesalahan keluar rumah selepas jam 8 malam.