9 mangsa banjir dipindahkan

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan JBP

BELAIT, 12 NOV – Hujan lebat sejak beberapa hari ini telah mengakibatkan keadaan paras air meningkat di beberapa kawasan pendalaman dengan Pos Kawalan Insiden (ICP) turut diaktifkan.

Sehubungan itu, Operasi Pemindahan Mangsa Banjir telah dijalankan di mana tujuh penduduk dari Kampung Sungai Mau dipindahkan sementara ke Balai Raya Sungai Liang, manakala dua warga emas dari kawasan Jalan Kandul Bukit Sawat dipindahkan ke rumah anak beliau di kawasan Merangking, Kampung Bukit Sawat.

Operasi pemindahan itu diketuai oleh Timbalan Pegawai Pemerintah Cawangan Operasi B, SFR Ajahrin bin Mail, bersama Ketua Kampung Bukit Sawat, Mohammad bin Abdullah @ Lim Swee Ann, ABDB dan Jabatan Daerah Belait. ‘

Menurut kenyataan JBP hari ini, susulan air semakin meningkat itu, Jabatan Daerah Belait telah mengaktifkan ICP di Dewan Serba guna Kampung Sungai Mau pada pukul 9:15 pagi, 11 November lalu yang diketuai oleh Pegawai Pemerintah Cawangan Operasi B, Daerah Belait, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), SSFR Noor Aflan bin Awang Kachi.

Enam buah agensi lain juga terlibat dalam operasi tersebut iaitu Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB), Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), Jabatan Daerah Belait, Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM), Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Emergency Medical Ambulance Services (EMAS).

Keadaan paras air yang semakin meningkat serta beberapa jalan utama tidak dapat dilalui oleh kenderaan biasa dan pacuan empat roda telah menyukarkan penduduk yang berada di Mukim Bukit Sawat dan Mukim Labi untuk keluar dari kawasan mereka kerana jalan raya telah dinaiki air setinggi 1 meter di kawasan Jalan Utama Merangking Hilir dan Jalan Utama Bukit Puan.

Dalam pada itu, JBP turut menyarankan kepada orang ramai untuk sentiasa mengikuti perkembangan dan nasihat serta amaran mengenai maklumat keadaan cuaca terkini, menyelamatkan harta benda ke tempat lebih tinggi termasuk dokumen penting serta sentiasa memastikan dan menjaga keselamatan kanak-kanak agar tidak bermain dengan air takungan akibat banjir kerana ianya boleh mendatangkan penyakit.

Seorang warga emas telah dipindahkan berikutan situasi banjir yang melanda sekitar Jalan Kandul Bukit Sawat.
Antara mangsa banjir yang dipindahkan dari kawasan Kampung Sungai Mau.