Wednesday, July 17, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  9 maut akibat tanah runtuh, banjir besar di Selatan China

  BEIJING, 18 JUN – China Selatan dilanda hujan lebat pada hari ini yang mencetuskan tanah runtuh yang mengorbankan sekurang-kurangnya sembilan orang, menyebabkan bekalan elektrik terputus untuk seluruh kampung dan menenggelamkan tanaman.

  Sementara itu, bahagian utara negara sedang bergelut dengan kemarau, kerana negara itu menghadapi dua cuaca buruk yang melampau.

  Empat orang terbunuh dan dua lagi hilang di daerah Wuping di wilayah pantai Fujian akibat tanah runtuh daripada hujan lebat. Hujan lebat bermula pada petang Ahad, dengan pihak berkuasa mengukur 372.4 milimeter (14.7 inci) hujan dalam tempoh 24 jam.

  Sekurang-kurangnya 378 rumah runtuh di daerah itu, dan 880 hektar (2,175 ekar) tanaman rosak, berjumlah kerugian ekonomi sekurang-kurangnya 415 juta yuan (AS$57.2 juta) di Wuping, kata pihak berkuasa, menurut agensi berita rasmi Xinhua.

  Di wilayah selatan Guangdong, bersempadan dengan Hong Kong, tanah runtuh yang dicetuskan oleh banjir teruk mengorbankan sekurang-kurangnya lima orang di bandar Meizhou. 15 yang lain hilang, menurut laporan media tempatan.

  Lebih 130,000 isi rumah di Meizhou mengalami gangguan bekalan elektrik, dengan beberapa bandar dan kampung jiran terputus hubungan setakat kelmarin.

  Tiga helikopter dan lebih 200 pasukan penyelamat sedang mencari mangsa yang terselamat dan menghantar bantuan ke kawasan yang terjejas, menurut pihak berkuasa tempatan.

  Lebih 11,000 orang dipindahkan selepas Sungai Hanjiang di lembangan Sungai Pearl di selatan China dinaiki air, menenggelamkan ladang tanaman dan membanjiri rumah.

  Di wilayah barat daya Guizhou, lebih 1,100 orang telah dipindahkan akibat banjir di beberapa daerah.

  Sementara itu, kebanyakan kawasan utara China, termasuk ibu negara, Beijing, mengalami suhu tinggi sejak beberapa hari kebelakangan ini. Bagaimanapun, hujan dijangka di kawasan yang dilanda kemarau dalam tempoh 10 hari akan datang, menurut biro cuaca negara China.

  Bulan lalu, bencana berkaitan banjir menyebabkan beberapa orang mati dan hilang di 17 wilayah di seluruh China, menurut Kementerian Pengurusan Kecemasan. – AP

  Gambar dron udara yang diambil pada 16 Jun 2024 menunjukkan tanah runtuh di kawasan yang terjejas oleh hujan lebat di Perbandaran Tieshan di Daerah Zhenghe, Bandar Nanping di Wilayah Fujian, tenggara China. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...