Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  94 wartawan terbunuh di seluruh dunia, kebanyakannya di Gaza

  BRUSSELS, 8 DIS – Sebuah organisasi terkemuka yang mewakili wartawan di seluruh dunia menyatakan kebimbangan yang mendalam pada hari ini mengenai jumlah profesional media yang terbunuh di seluruh dunia melakukan tugas mereka pada 2023, dengan perang Zionis Israel dengan pejuang Hamas mendakwa lebih ramai wartawan terbunuh daripada mana-mana konflik dalam lebih 30 tahun.

  Dalam kiraan tahunan kematian pekerja media, Persekutuan Wartawan Antarabangsa berkata 94 wartawan telah terbunuh setakat tahun ini dan hampir 400 yang lain telah dipenjarakan.

  Kumpulan itu meminta perlindungan yang lebih baik untuk pekerja media dan penyerang mereka untuk bertanggungjawab.

  “Keperluan untuk standard global baharu untuk perlindungan wartawan dan penguatkuasaan antarabangsa yang berkesan tidak pernah lebih besar,” kata Presiden IFJ, Dominique Pradalié.

  Kumpulan itu berkata 68 wartawan telah terbunuh membuat liputan perang Israel-Hamas sejak peperangan bermula pada 7 Oktober, lebih daripada seorang sehari dan 72 peratus daripada semua kematian media di seluruh dunia. Ia berkata majoriti besar daripada mereka adalah wartawan Palestin di Semenanjung Gaza, di mana tentera Israel meneruskan serangan mereka.

  “Perang di Gaza lebih membawa maut kepada wartawan berbanding konflik tunggal sejak IFJ mula merakam wartawan yang terbunuh semasa bertugas pada 1990,” kata kumpulan itu, sambil menambah bahawa kematian telah datang pada “skala dan kadar kehilangan nyawa profesional media tanpa preseden.”

  Ukraine juga kekal sebagai negara berbahaya bagi wartawan hampir dua tahun sejak peperangan dengan Rusia, kata organisasi itu. Ia berkata tiga wartawan dan pekerja media telah terbunuh dalam perang itu setakat tahun ini.

  Organisasi itu juga kesal dengan kematian media di Afghanistan, Filipina, India, China dan Bangladesh. – AP

  Pekerja Pertahanan Awam membawa jurukamera TV Al-Jazeera Qatar, Elie Brakhya yang cedera akibat tembakan Israel, di perkampungan sempadan Alma al-Shaab dengan Israel, selatan Lubnan, Jumaat, 13 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...