95 cedera kemalangan kereta api

TUNIS, 21 MAC – Perlanggaran antara dua kereta api penumpang mencederakan 95 orang hari ini di selatan ibu kota Tunisia, kata perkhidmatan kecemasan.

“Mereka yang cedera dibawa ke hospital dan tiada kematian,” kata jurucakap pertahanan awam, Moez Triaa kepada AFP, sambil menambah hanya satu daripada kereta api itu membawa penumpang.

Kebanyakan mangsa yang cedera mengalami patah tulang dan lebam, tidak ada yang mengancam nyawa, katanya.

Ramai yang terkejut, tambahnya, berkata kira-kira 15 ambulans telah dihantar untuk merawat yang cedera atau membawa mereka ke hospital.

Insiden itu berlaku pada 9:30 pagi waktu tempatan di kawasan Jbel Jelloud, ketika menghampiri sebuah perhentian di tengah Tunis.

Seorang wartawan AFP di tapak itu melihat bahagian hadapan salah satu kereta api telah runtuh.

Sistem kereta api Tunisia yang semakin tua telah menyaksikan beberapa kemalangan maut dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Sekurang-kurangnya lima orang terbunuh dan lebih 50 cedera pada akhir 2016 apabila sebuah kereta api merempuh bas awam sebelum subuh berhampiran lokasi nahas hari ini.

Tahun sebelumnya, negara Afrika Utara itu mengalami salah satu bencana kereta api terburuknya, dengan 18 orang terbunuh apabila sebuah kereta api melanggar sebuah lori dan tergelincir di aras yang melintasi selatan ibu negara kerana kegagalan isyarat. – AFP