Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  976 warga emas Khatam Al-Quran 77 kali

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 SEPT – Seramai 976 orang ahli Persatuan Wargamas Negara Brunei Darussalam pagi tadi, menyertai Majlis Khatam Al-Quran (MKAQ) 77 kali sempena Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ke-77 di Masjid Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam, Jerudong.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof.

  Majlis khatam berkenaan adalah sebagai pesambah istimewa pertubuhan dan warga emas seluruh negara kehadapan majlis Kebawah Duli Yang Maha Mulia.

  Ini merupakan tahun ke-5 berturut-turut Pertubuhan Wargamas sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan dapat menyatupadukan dan merapatkan ukhuwah silaturahim ahli-ahli pertubuhan dengan warga emas seluruh negara menerusi penyertaan Ranca-ngan Khatam Al-Quran (RKAQ) dan MKAQ.

  Majlis juga diisikan dengan pelancaran Photo Book RKAQ dan MKAQ 2019-2023 oleh tetamu kehormat.

  Yang Di-Pertua Pertubuhan WARGAMAS, Haji Abu Bakar bin Haji Mohd Don yang juga pengerusi majlis, dalam ucapannya, menjelaskan, buku berkenaan mengandungi gambar-gambar ristaan sejarah pelaksanaan RKAQ dan MKAQ.

  “Buku ini sangat tinggi nilai dan mutunya, sangat bermanfaat untuk peserta-peserta khatam sebagai ristaan masing-masing kepada anak cucu kitani dan sebagai legasi kitani bersama dalam membuat pesambah istimewa,” ujar beliau.

  Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi melancarkan Photo Book RKAQ dan MKAQ 2019-2023. – Gambar oleh Yusrin Junaidi
  Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi hadir selaku tetamu kehormat pada majlis berkenaan. – Gambar oleh Yusrin Junaidi
  ATAS & BAWAH: Antara warga emas yang terlibat dalam MKAQ 77 kali di Masjid Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam, kelmarin. – Gambar oleh Yusrin Junaidi
  Gambar oleh Yusrin Junaidi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...