Abang Long Fadil 2 pecah rekod

FILEM terbitan Astro Shaw dan Skop Productions, Abang Long Fadil 2 (ALF2) mencatat sejarah baru dalam dunia perfileman Malaysia apabila berjaya meraih kutipan RM17.9 juta dalam tempoh 39 hari sekali gus menjadi filem tempatan nombor satu paling laris di Malaysia setakat ini.

Sebelum ini, filem dengan rekod kutipan tiket paling tinggi pernah dipegang oleh filem Polis Evo dengan kutipan RM17.8 juta pada 2015 serta filem The Journey dengan kutipan RM17.28 juta pada tahun 2014.

Kedua-dua filem ini juga merupakan filem terbitan Astro Shaw.

Mengulas kejayaan filem keenam arahannya ini, Syafiq Yusof berkata, dia tidak menyangka ALF2 akan menerima sambutan hangat.

Ditanya adakah dia akan meneruskan dengan trilogi, Syafiq tidak menolak kemungkinan itu.

Abang Long Fadil 2 (ALF2) mencatat rekod baru apabila berjaya meraih kutipan RM17.9 juta dalam tempoh 39 hari.

“Selepas filem ini mendapat sambutan, saya memang terfikir untuk hasilkan trilogi Abang Long Fadil, tapi projek itu tidak akan dijalankan dalam masa terdekat.

“Buat masa ini, saya masih sibuk dengan proses akhir filem KL Special Force yang dijangka menemui penonton di pawagam penghujung tahun ini atau awal tahun depan.

“Insya Allah saya juga akan memulakan penggambaran filem terbaru  bergenre psiko thriller pada penghujung tahun ini,” jelasnya.

Tambah Syafiq, dia tidak bimbang untuk mengambil masa bagi mengeluarkan trilogi Abang Long Fadil.

“Kalau ikutkan filem pertama Abang Long Fadil ditayangkan pada 2014 dan kita ambil masa tiga tahun untuk keluarkan sekuel dan Alhamdulillah sambutan menggalakkan.

“Saya tak mahu terburu-buru  keluarkan trilogi hanya kerana sambutan yang diterima kini tapi hasilnya nanti hanya tangkap muat,” katanya yang tidak menolak untuk mengekalkan beberapa pelakon sama dari ALF2 bagi siri ketiga nanti.

Filem ALF2 membariskan pelakon hebat tanah air seperti Zizan Razak, Syamsul Yusof, Datuk AC Mizal, Wak Doyok, Achey (Bocey), Shuib (Sepahtu), Tania Hudson, A Galak, Mas Khan dan ramai lagi.