Abe jalani rawatan susulan

TOKYO, 24 OGOS – Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe mengatakan hari ini bahawa beliau telah menjalani lebih banyak ujian perubatan tetapi enggan memberikan butiran terperinci, seminggu setelah ditahan di hospital yang menimbulkan spekulasi mengenai kesihatannya.

Abe mengalami masalah kesihatan akibat kolitis ulser, penyakit yang katanya telah diatasi ketika beliau kembali berkuasa pada tahun 2012.

Tetapi dalam beberapa minggu terakhir, laporan menunjukkan bahawa perdana menteri berusia 65 tahun itu jatuh sakit, dengan berita tabloid mendakwa beliau muntah darah bahkan orang ramai percaya dan mengatakan bahawa dia memerlukan rehat.

Abe kembali ke pejabatnya hari ini setelah beberapa jam di hospital di Tokyo, tetapi tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai keadaannya.

“Hari ini, saya mendapat penjelasan terperinci mengenai keputusan ujian dari minggu lalu dan saya menjalani ujian tambahan lagi,” katanya kepada wartawan. “Dengan menjaga kesihatan sepenuhnya, saya ingin terus bekerja keras.”

Beliau enggan mengulas mengenai ujian perubatan yang dilakukan minggu lalu atau hari ini, tetapi mencadangkan beliau mungkin terbuka membincangkannya kelak. Sebelum ini, jurucakap kerajaan Jepun, Yoshihide Suga menidakkan spekulasi mengenai kesihatan Abe. – AFP

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe kembali ke hospital untuk pemeriksaan perubatan lebih lanjut, seminggu setelah pemeriksaan pertama yang menimbulkan spekulasi mengenai kesihatannya, kelmarin. – AFP