Ada Hegerberg kembali selepas 20 bulan cedera

LYON, 5 OKT – Bekas pemenang Ballon d’Or wanita, Ada Hegerberg dijadualkan kembali selepas mengalami kecederaan selama 20 bulan setelah disenaraikan dalam skuad Lyon hari ini untuk perlawanan Liga Juara-Juara minggu ini di Hacken.

Penyerang Norway berusia 26 tahun itu tidak beraksi sejak Januari 2020 setelah mengalami kecederaan di lutut kanannya dan kemudian mengalami patah tulang kiri.

“Kami jelas gembira dengan kepulangan Ada setelah lama tidak beraksi. Ini berita baik,” kata jurulatih Lyon, Sonia Bompastor pada sidang media.

Perlawanan Selasa ini di Sweden akan berlangsung di padang buatan, yang dapat menjejaskan keputusan Hegerberg untuk kembali bermain yang juga merupakan penjaring terbanyak sepanjang masa di Liga Juara-Juara dengan 53 gol.

“Apa saja boleh berlaku dan kami akan melihat berdasarkan situasi perlawanan,” kata Bompastor.

“Anda boleh bayangkan dia gembira dapat kembali bersama skuad. Dia baik-baik saja. Sekiranya saya meletakkan dia dalam skuad, itu kerana dia 100 peratus bersedia mental dan fizikal. Saya tidak takut kepadanya.”

Hegerberg memenangi anugerah Ballon d’Or wanita pertama pada tahun 2018, tetapi Bompastor mengakui bahawa dia akan memerlukan masa untuk menemui semula sentuhan terbaiknya setelah lama berhenti.

“Ini akan memerlukan kesabaran. Ideanya adalah bahawa dia dapat mengembalikan semangat sedikit demi sedikit dan menjadi tugas kita untuk meletakkannya dalam keadaan terbaik. Ada adalah pesaing. Secara mental, dia sangat kuat. Jangan bimbang tentang dia, dia akan kembali dengan cepat dan akan melakukan yang terbaik,” tambahnya.

Liga Juara-Juara wanita telah memperkenalkan peringkat kumpulan untuk pertama kalinya musim ini. Lyon adalah juara Eropah tujuh kali. – AFP

Aksi penyerang Lyon, Ada Hegerberg (kanan) semasa menjalani sesi latihan di Bravida Arena di Gothenburg, Sweden, kelmarin, menjelang perlawanan Kumpulan D Liga Juara-Juara Wanita UEFA menentang BK Haecken. – AFP