Adaptasi norma kehidupan baharu ketika pandemik

DUBAI – Di sebuah tapak perindustrian di Dubai, pekerja-pekerja mengimpal, menggerudi dan membina apa yang dilihat oleh seorang pengusaha sebagai kunci untuk masa depan bagi negara kota gurun ini di tengah-tengah wabak koronavirus iaitu pembinaan terowong pembasmian kuman.

Syarikat Husam Zammar membina terowong sedemikian untuk pelanggan kerajaan dan komersial. Dia yakin dengan langkah-langkah keselamatan yang baharu ini akan diterima dengan baik, seperti yang dilakukan oleh pengesan logam setelah serangan keganasan 11 September (9/11).

“Jika kita menganggap dua orang, seorang memiliki pisau dan seorang lagi memiliki koronavirus, yang kedua adalah seratus kali berbahaya daripada yang pertama,” katanya.

Ketakutan terhadap virus itu dapat dirasakan di Dubai dan di tempat lain di Emiriah Arab Bersatu (UAE), sebuah persekutuan tujuh wilayah Sheikh di mana orang asing merangkumi 90 peratus daripada penduduknya. Namun, walaupun kes koronavirus yang disahkan meningkat, UAE membuka banyak pusat membeli-belah dan restorannya untuk merangsang ekonominya sementara masih berusaha memerangi wabak itu.

Ini membawa kepada pemeriksaan suhu yang normal, pemantauan penjarakan sosial di pasar raya dan membubuh tanda jarak di Metro tanpa pemandu di bandar ini.

Pengangkutan Metro tanpa pemandu juga tidak terlepas diterapkan penjarakan sosial dengan menandakan beberapa tempat untuk dikosongkan. – Agensi
Sebelum memasuki kawasan ini, terlebih dahulu memeriksa suhu badan di luar terowong disinfektan berkenaan. – AP
Gambar bertarikh 27 April 2020, menunjukkan sistem terowong disinfektan yang dibina oleh Guard ME sedang dicuba oleh seorang wartawan media yang dikatakan mampu melakukan pemeriksaan suhu dan pembasmi kuman di Dubai, UAE. – AP

Tetapi orang ramai telah datang ke pusat membeli-belah dan tempat-tempat yang lain dengan meninggalkan kediaman mereka setelah beberapa minggu terkurung di dalam rumah masing-masing. Di samping itu ada yang juga tidak sabar untuk berpesta di sebuah bandar yang terkenal dengan kehidupan malamnya, yang boleh meningkatkan risiko penyebaran virus berkenaan.

Dengan memetik bulan suci Ramadan, yang bermula akhir minggu lalu, UAE telah menghapus sekatan mereka yang ketat berikutan membendung penularan wabak. Dalam masa yang sama, Dubai juga menghapuskan arahan kuarantin selama seminggu di kawasan kejiranan di sepanjang Dubai Creek yang menempatkan banyak pekerja bergaji rendah pada hari Ahad lalu, dengan mengatakan bahawa ia tidak mengesan sebarang kes baharu koronavirus di sana selama dua hari.

Tetapi kadar pengesanan kes terus meningkat kerana ujian secara besar-besaran. Pihak berkuasa mengatakan lebih daripada sejuta ujian telah dijalankan, di mana sejumlah yang dijangka meningkat. Pada hari Isnin lalu, Jabatan Pembangunan Ekonomi Abu Dhabi memerintahkan syarikat di luar zon bebas untuk menjalani ujian pada semua pekerjanya.

Setakat ini, UAE telah melaporkan lebih daripada 10,800 kes virus yang disahkan dengan 82 kematian. Beberapa hari kebelakangan ini, jumlahnya meningkat sekitar 500 setiap hari, sebahagian daripada ujian yang dilakukan mencapai penduduk yang terdiri dari buruh bergaji rendah di UAE, yang terdedah dengan risiko jangkitan kerana mereka tinggal di tempat sesak yang boleh memuatkan penghuninya hingga 10 orang dalam satu bilik seperti di negara-negara Arab Teluk yang lain.

UAE tidak sama seperti Wuhan, China, di mana kes pertama virus muncul. Di sana, pusat pemeriksaan keselamatan bio terdapat di mana-mana yang menyemburkan orang dengan pembasmi kuman atau meminta mereka berjalan melalui kotak gas pencemar seperti kawasan airlock. Pintu gerbang atau terowong serupa telah dibina di Bosnia dan Herzegovina, Turki, Kenya dan tempat lain, yang bertujuan membunuh jejak virus pada pakaian orang ramai atau badan mereka.

Dengan harapan dapat memenuhi permintaan yang dinanti di UAE, firma Zammar Guard ME membina terowong dari bingkai logam dan besi serta peralatan pemeriksaan suhu dari China. Seseorang yang cuba memasuki tempat perniagaan atau pejabat dengan melalui terowong seperti itu terlebih dahulu harus menjalani pemeriksaan suhu, kemudian berjalan melalui kabut pembasmi kuman yang dibuat secara ultrasonik.

Walaupun itu tidak dapat mengesan pembawa koronavirus yang tidak simptomatik, ia tetap akan memberi ketenangan kepada orang ramai, kata Zammar, seorang pengusaha Syria yang berpusat di Dubai.

“Dalam dua atau tiga bulan ke depan, kami akan (merasa) bahawa jika mereka tidak memeriksa suhu anda, akan timbul beberapa masalah di bangunan ini,” katanya.

Di seluruh China, setiap orang juga memiliki ‘kod kesihatan’ yang menggunakan geolokasi dan data telefon bimbit lain untuk menetapkan risiko jangkitan dengan penandaan warna, dengan warna merah yang memberikan keputusan kuarantin yang dipantau selama 14 hari. Di UAE, aplikasi telefon bimbit seperti itu tetap digunakan secara sukarela.

Namun, gambar dari terowong Zammar atau pemeriksa suhu berdasarkan topi keledar yang kini digunakan oleh polis Dubai dapat dimasukkan ke dalam pangkalan data pengenalan wajah. UAE sudah mempunyai pangkalan data seperti itu dari sistem kad pengenalan kebangsaannya, yang digunakan oleh penduduk untuk mendapatkan pelepasan imigresen yang cepat di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai. Itu mendorong kebimbangan mengenai privasi dan pengawasan di UAE, yang telah dikritik secara antarabangsa kerana menyasarkan wartawan dan aktivis hak asasi manusia dan dikaitkan dengan aplikasi yang disyaki untuk mengintip.

Walau bagaimanapun, negara ini perlahan-lahan terbuka ketika orang yang memakai penutup mulut dan hidung serta sarung tangan untuk pergi ke pusat membeli-belah. Kedai gunting rambut juga dibuka semula, dengan alat gunting yang disterilkan secara individu dan dibungkus seperti alat pembedahan.

Dengan semua langkah-langkah itu, hiburan malam dan bar di Dubai, yang merupakan pemacu ekonomi terpenting masih dipersoalkan.

Rangkaian bar Ireland yang terkenal di kota tersebut dikenali sebagai McGettigan secara senyap-senyap membuka lokasi utamanya di kawasan Jumeirah Lakes Towers pada hari Jumaat lalu, tetapi tidak lama kemudian melihat sebilangan orang beratur untuk masuk ke bar berkenaan. Bar ditutup lebih awal, sebelum waktu perintah berkurung jam 10 malam pada setiap malam.

Seperti bar lain di Dubai, minuman beralkohol tidak disajikan sejak 24 jam, arahan penutupan yang dikuatkuasakan oleh polis ditarik semula. Tanda keluar di depan memberitahu pelanggan bahawa penutup mulut dan hidung “mesti dipakai dengan betul setiap saat.”

Syarikat itu memberitahu media dalam satu kenyataan bahawa ia mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan.

“Kesihatan dan keselamatan pelanggan adalah keutamaan kami dari pemeriksaan suhu hingga penjarakan sosial pada meja, pembersihan tempat dan semua peraturan lain,” katanya. – AP