Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

ADB lantik Safdar Parvez sebagai Pengarah Negara

MANILA, 30 JAN – Bank Pembangunan Asia (ADB) telah melantik pakar ekonomi kanan, Safdar Parvez sebagai Pengarah Negara Filipina ke China, kata bank berpangkalan di Manila itu hari ini.

Parvez tiba di Beijing susulan perlantikannya bulan lepas. Sebagai pengarah negara, dia akan mengawal operasi ADB di China, termasuk melaksanakan strategi perpaduan negara (CPS) yang menumpukan pembangunan hijau yang berkualiti dan lestari.

Parvez berkata dia berharap untuk menguatkan perkongsian jangka panjang ADB dengan kerajaan China dan pihak berkepentingan yang lain. “ADB akan terus melakukan kerja yang berkesan dengan China sebagai pemain penting dalam memastikan pembangunan yang berwibawa dan memiliki alam sekitar yang lestari serta penyesuaian dan usaha mengurangkan kesan perubahan iklim,” katanya dalam satu kenyataan.

ADB katanya akan bekerjasama untuk mencari penyelesaian bagi keselamatan kesihatan dan menyokong masyarakat warga emas.

“Yang paling penting, kami akan memudahkan pemindahan pengetahuan dan amalan terbaik antara China dan negara ahli pembangunan ADB untuk menyokong model pembangunan yang boleh ditiru,” tambahnya.

Parvez mempunyai lebih daripada 26 tahun pengalaman profesional, termasuk lebih daripada 20 tahun pengalaman bersama ADB.

Dia bergabung dengan ADB pada tahun 2002 dan telah mengisi jawatan kanan, termasuk jawatan Pengarah Kerjasama Wilayah dan Koordinasi Operasi di Asia Tengah dan Barat dan Penasihat di Asia Timur. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -