AfCon tetap diteruskan

YOUNDE, 22 DIS – Ketua bola sepak Afrika, Patrice Motsepe kelmarin mengesahkan bahawa Piala Negara-negara Afrika (AfCon) akan diteruskan seperti yang dirancang di Cameroon bulan hadapan walaupun peningkatan kes COVID-19 akibat varian Omicron.

“Saya akan menyaksikan perlawanan antara Cameroon dan Burkina Faso pada 9 Januari nanti (perlawanan pembukaan),” kata Motsepe, menepis dakwaan bahawa kejohanan benua yang sudah ditangguhkan itu bakal dibatalkan disebabkan pandemik koronavirus.

Motsepe memberi ‘lampu hijau’ kepada AfCon, yang sepatutnya diadakan pada 2019, selepas rundingan dengan presiden Cameroon, Paul Biva.

Namun dia segera menekankan kehadiran ancaman oleh varian baharu menyebabkan angka rekod harian kes positif.

“Omicron adalah cabaran besar,” ujar Motsepe, memberi jaminan tiada sesiapa akan dibenarkan berada dalam stadium tanpa ujian negatif PCR. – AFP

Aksi penyerang Mesir, Mohamed Salah bermain untuk pasukan kebangsaan bagi Piala Negara-negara Afrika. Motsepe berkata kejohanan itu akan diteruskan seperti yang dirancang di Cameroon walaupun peningkatan kes COVID-19 akibat varian Omicron. – AP