Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Afdlin tidak tolak peluang jadi wakil rakyat

-

Sejak akhir-akhir ini, semakin ramai selebriti menunjukkan minat untuk berkecimpung secara aktif dalam dunia politik.

Biarpun bukan perkara baharu, namun senario itu menerima reaksi pelbagai daripada penggiat seni.

Penerbit, pengarah dan pelakon terkenal, Datuk Afdlin Shauki berpendapat, penglibatan selebriti dalam dunia politik adalah perkembangan positif dan secara tidak langsung boleh menjadi wakil suara industri.

Bagaimanapun tegas Afdlin, 51, mana-mana individu yang berminat untuk menjadi wakil rakyat perlulah mempunyai keinginan untuk membantu.

“Tak kisahlah dia mewakili mana-­mana parti politik pun, Barisan Nasional (BN), Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau lain-lain, apa yang penting niatnya adalah membantu rakyat.

Afdlin Shauki berpendapat, penglibatan selebriti dalam dunia politik adalah perkembangan positif dan secara tidak langsung boleh menjadi wakil suara industri. – Agensi

“Misi kita ialah pastikan masalah orang dapat diselesaikan, bukan masuk untuk kuasa. Kita kena tanam niat dari awal-awal lagi untuk bantu rakyat.

“Saya harap dan doakan semoga berjaya buat mana-mana rakan artis yang sertai angkatan politik dan dicalonkan,” katanya ketika ditemui pada majlis tayangan perdana filem The Assistant arahan Adrian Teh di The Starling, Damansara pada Selasa lalu.

Ditanya adakah beliau mempunyai keinginan sama untuk bergelar wakil rakyat pada masa akan datang, pengarah Baik Punya Cilok itu tidak menolaknya.

Bahkan Afdlin yang kini bersama PKR tidak menafikan mahupun mengiyakan ura-ura namanya dicalonkan untuk bertanding dalam pilihan raya.

Dalam pada itu, Afdlin juga memuji kejayaan rakan artis seperti Datuk Dira Abu Zahar yang mewakili parti BN pada waktu ini, sekali gus membuktikan bahawa golongan selebriti juga mampu berjaya dalam bidang politik.

Berkongsi perkembangan terkininya, Afdlin memberitahu sedang mengusahakan rumah hijau dan menanam beberapa jenis sayuran di Sendayan, Negeri Sembilan.

Jelasnya, aktiviti itu sudah dibuat semenjak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama sementelah kerjaya seni tidak dapat diteruskan seperti biasa. – Agensi

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -