Afrika kesan varian baharu

JOHANNESBURG, 25 NOV – Saintis-saintis di Afrika Selatan hari ini berkata mereka telah mengesan varian baharu COVID-19 dengan mutasi berganda, menyalahkannya ke atas peningkatan jumlah jangkitan.

“Malangnya kami telah mengesan varian baharu yang menjadi punca kebimbangan di Afrika Selatan,” kata ahli virologi Tulio de Oliveira memberitahu sidang media. Varian itu, yang dikenali pasti dengan nombor saintifiknya B.1.1.529 “mempunyai jumlah mutasi yang sangat tinggi,” katanya.

“Malangnya ia menyebabkan kebangkitan semula jangkitan,” katanya.

Ia juga telah dikesan di Botswana dan Hong Kong dalam kalangan pengembara dari Afrika Selatan, katanya.

Menteri Kesihatan, Joe Phaahla berkata varian itu menjadi ‘kekhuatiran serius’ dan punca di sebalik peningkatan ‘pesat’ dalam kes-kes yang dilaporkan, menjadikan ia ‘satu ancaman besar’.

Jangkitan harian memuncak kepada lebih 1,200 kelmarin, meningkat daripada sekitar 100 awal bulan ini.

Sebelum pengesanan varian baharu itu, pihak berkuasa telah meramalkan gelombang keempat melanda Afrika Selatan sekitar pertengahan Disember, terutama menjelang musim percutian dan perjalanan.

Institut Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NICD) milik kerajaan berkata 22 kes positif varian B.1.1.529 telah dilaporkan di negara itu susulan jujukan genom. Dalam kenyataan hari ini, ia berkata telah mengesan kes-kes dan peratusan ujian positif ‘meningkat pantas’ di tiga wilayah negara itu termasuk Gauteng, yang termasuk Johannesburg dan Pretoria.

Penularan kluster itu baru-baru ini dikenal pasti, bertumpu di institut pendidikan tinggi di bandar Pretoria, kata NICD. Saintis-saintis berkata varian baharu B.1.1.529 itu mempunyai kira-kira 10 mutasi, berbanding dua bagi Delta atau tiga bagi Beta.

“Apa yang membuatkan kami bimbang ialah varian ini mungkin bukan saja mempertingkatkan jangkitan, merebak lebih efisien, namun juga boleh berada di sekitar sistem imun dan perlindungan yang ada dalam sistem imun kita,” kata penyelidik Richard Lessells. Setakat ini varian itu dilihat merebak terutamanya dalam kalangan remaja. – AFP