Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Ahli Parlimen Bangladesh dibunuh semasa lawatan ke India

  NEW DELHI, 23 MEI – Seorang Ahli Parlimen (MP) dari parti pemerintah Bangladesh yang tiba di India untuk rawatan perubatan telah dibunuh di ibu negeri Bengal Barat, Kolkata.

  Anwarul Azim Anar, 56, seorang Ahli Parlimen selama tiga penggal pergi ke India pada 12 Mei dan hilang pada hari berikutnya, menurut laporan agensi berita Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS), kelmarin.

  Ahli politik Liga Awami itu mewakili kawasan pilihan raya di daerah sempadan Jhenaidah.
  Polis India telah menemukan mayat Anar dari sebuah apartmen di kawasan New Town di Kolkata, lapor BSS.

  “Setakat ini, kami telah mengetahui bahawa semua individu yang terlibat dalam pembunuhan itu adalah warga Bangladesh. Ia adalah pembunuhan yang dirancang,” kata Menteri Dalam Negeri Bangladesh, Asaduzzaman Khan.

  Anar mempunyai ramai kawan di India dan seorang daripadanya ialah Gopal Biswas, seorang peniaga emas, di mana MP Bangladesh itu tinggal sebelum dia hilang, lapor Telegraph.

  Anar keluar berjumpa doktor pada 13 Mei tetapi tidak pernah kembali.

  Sementara itu, Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina melahirkan rasa terkejut dan sedih atas kematian ahli politik partinya. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...