Wednesday, March 22, 2023
23.4 C
Brunei

-

‘Ahli politik hidup mewah, kami mengemis di jalanan’

COLOMBO – Ketika rakyat Sri Lanka merasa lelah menunggu dalam barisan sepanjang hari untuk mendapatkan minyak akibat bekalan elektrik terputus yang memaksa menggunakan cahaya lilin, kemarahan semakin memuncak terhadap krisis ekonomi terburuk yang pernah terjadi.

Kekurangan mata wang asing yang kritikal menyebabkan negara kepulauan tersebut tidak mampu membayar import penting, membawa kepada kekurangan yang teruk dalam segala-galanya daripada ubat-ubatan yang menyelamatkan nyawa hingga kepada simen.

Barisan panjang untuk mendapatkan bahan api yang mula terbentuk sebelum subuh adalah forum untuk rungutan orang ramai, di mana jiran-jiran mengeluh perit tentang salah urus kerajaan dan bimbang tentang cara memberi makan kepada keluarga mereka apabila harga makanan melambung tinggi.

“Saya telah berdiri di sini sejak lima jam yang lalu,” Sagayarani, seorang suri rumah, memberitahu AFP di Colombo sambil menunggu bahagian minyak tanahnya, yang digunakan untuk menghidupkan api dapur agar dapat memasak di negara yang kebanyakan keluarga hidup melarat.

Dia berkata dia telah melihat tiga orang pengsan dan dirinya sepatutnya berada di hospital untuk rawatan, tetapi dengan suami dan anak lelakinya di tempat kerja dia tidak mempunyai pilihan selain menunggu di bawah matahari pagi yang terik.

Seorang lelaki membawa silinder gas yang diisi semula untuk kegunaan rumah di Bandar Dharga. Ketika rakyat Sri Lanka pengsan dalam barisan sepanjang hari untuk mendapatkan minyak dan panas terik akibat bekalan elektrik terputus. – AFP

Stesen servis IOC Lanka ditutup di Bandar Dharga disebabkan kekurangan bekalan. – AFP

Orang ramai beratur untuk membeli minyak tanah untuk kegunaan rumah di stesen servis di Colombo. – AFP

“Saya belum makan apa-apa, saya berasa sangat pening dan ia sangat panas, tetapi apa yang boleh kita lakukan? Ia sangat sukar,” katanya dan dia enggan mengongsikan nama keluarganya.

Trak di pelabuhan tidak dapat mengangkut makanan dan bahan binaan ke pusat bandar lain, atau membawa balik teh dari ladang yang terletak di sekitar bukit pedalaman Sri Lanka yang menghijau.

Bas yang biasanya mengangkut pekerja harian merentasi ibu kota terbiar, beberapa hospital telah menangguhkan pembedahan rutin, dan peperiksaan pelajar ditangguhkan bulan ini kerana sekolah kehabisan kertas.

“Saya tinggal di Colombo selama 60 tahun dan tidak pernah melihat perkara seperti ini,” kata Vadivu, seorang pembantu rumah kepada AFP.

“Tiada apa-apa untuk dimakan, tiada apa-apa untuk diminum,” tambahnya. “Ahli politik hidup dalam kemewahan dan kami mengemis di jalanan.”

Menjangkakan lebih teruk

Dalam kalangan 22 juta penduduk Sri Lanka, yang tidak asing dengan serba kekurangan: sepanjang krisis minyak global pada 1970an, pihak berkuasa mengeluarkan buku catuan untuk keperluan seperti gula.

Tetapi kerajaan mengakui bencana ekonomi sekarang adalah yang paling teruk sejak negara Asia Selatan itu mencapai kemerdekaan pada tahun 1948, dan sindiran tempatan yang popular sekarang ialah sistem catuan sekurang-kurangnya menawarkan beberapa kepastian bahawa barangan akan tersedia.

Beberapa siri malang telah melanda negara tersebut yang muncul daripada perang saudara selama beberapa dekad hanya pada 2009 dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Petani dilanda kemarau yang melumpuhkan pada 2016 dan pengeboman Ahad Easter tiga tahun kemudian, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 279 orang, membawa kepada banyak pembatalan daripada pengembara asing.

Pandemik koronavirus kemudian memusnahkan sektor pelancongan yang sudah terjejas akibat serangan dan mengeringkan aliran kiriman wang dari Sri Lanka ke luar negara.

Kedua-duanya adalah sumber kritikal wang asing yang diperlukan untuk membayar import dan membayar hutang asing negara yang melonjak AS$51 bilion.

Tetapi faktor yang jauh lebih besar ialah salah urus dalam kerajaan, kata Murtaza Jafferjee, pengerusi badan pemikir Institut Advokat yang berpangkalan di Colombo.

Dia menyalahkan defisit bajet yang kronik selama bertahun-tahun, pemotongan cukai yang tidak dimaklumkan sejurus sebelum wabak yang menyebabkan hasil kerajaan mengalami kejatuhan teruk, dan subsidi ke atas elektrik dan utiliti lain yang memberi manfaat secara tidak seimbang kepada rakyat Sri Lanka yang lebih kaya.

Kerajaan juga telah mengagihkan wang awam untuk projek gajah putih, termasuk bangunan pencakar langit berbentuk teratai yang menguasai latar langit Colombo, dengan restoran yang kini tidak aktif.

Keputusan dasar yang lemah telah memburukkan lagi masalah. Tahun lalu pegawai mengisytiharkan Sri Lanka akan menjadi negara pertanian organik sepenuhnya pertama di dunia dan baja import yang diharamkan semalaman, dalam usaha nyata untuk memperlahankan aliran keluar mata wang asing.

Petani bertindak balas dengan membiarkan ladang mereka kosong, menaikkan harga makanan, dan beberapa bulan kemudian polisi berkenaan digugurkan secara tiba-tiba.

Sri Lanka kini sedang mencari bantuan dari Tabung Kewangan Antarabangsa, tetapi rundingan boleh berlanjutan sehingga akhir tahun, dan orang ramai bersiap sedia untuk masa yang lebih tipis pada masa akan datang.

“Saya menjangkakan ia akan menjadi lebih teruk,” kata Jafferjee.

“Malangnya, mereka tidak dapat membendungnya, kerana orang yang mencipta krisis masih bertanggungjawab dalam pengurusan ekonomi,” tambahnya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -