Wednesday, June 19, 2024
24 C
Brunei

  -

  AI bakal dominasi acara VivaTech Paris

  PARIS, 22 MEI – Beribu-ribu pengamal teknologi dijangka menyertai acara syarikat pemula terbesar, VivaTech di Paris kelmarin, dengan fokus kepada kecerdasan buatan (AI) pada tahun ini.

  Acara selama empat hari itu, yang kini dalam tahun kelapannya, akan menjadi tuan rumah kepada lebih 150,000 tetamu, 11,000 syarikat pemula dan 450 penceramah, menurut penganjur.

  Sementara bekas utusan iklim Amerika Syarikat (AS) dan setiausaha negara, John Kerry dijangka mendorong revolusi teknologi hijau, jutawan Tesla dan pemilik SpaceX, Elon Musk akan muncul melalui video atas talian untuk menjawab soalan penonton.

  Francois Bitouzet, ketua pengarah VivaTech, memberitahu AFP acara tahun ini akan memberi tumpuan kepada ‘perkara yang sukar’.

  “Kami mahu menghentikan perbincangan teori tentang AI dan masuk ke dalam inovasi yang lebih konkrit,” katanya.

  Sebilangan besar syarikat pemula akan menunjukkan cara AI boleh digunakan dalam setiap bidang daripada prostetik perubatan kepada memerangi maklumat yang salah.

  Mereka akan menyertai pengamal mapan seperti OpenAI, yang akan menggariskan alatan terbarunya untuk pembangun.

  Dalam menghadapi ‘tsunami AI’ ini, kata Ben Wood dari CCS Insight, syarikat harus berhati-hati untuk tidak membebankan bakal pelanggan mereka.

  “Terdapat banyak perkara menarik tentang AI, tetapi awda perlu menyatakan dengan jelas apa faedahnya kepada pengguna. Kerana orang ramai akan berhenti apabila mula merasa letih dengan AI,” katanya kepada AFP. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...