Saturday, April 13, 2024
35.5 C
Brunei

  -

  AI bantu cipta episod Manga ‘Black Jack’ baharu

  TOKYO, 22 NOV – Episod baharu manga ‘Black Jack’, salah satu karya paling digemari dicipta oleh mendiang mangaka Osamu Tezuka (1928-89), telah dicipta dengan bantuan kecerdasan buatan (AI).

  Manga itu akan dibawakan dalam majalah manga mingguan Shukan Shonen Champion terbitan ke-52 tahun ini, yang akan diterbitkan pada hari ini oleh Akita Publishing Co.

  Kerja itu adalah hasil daripada projek yang dijalankan sejak bulan Mei oleh pasukan TEZUKA2023, yang termasuk Prof. Satoshi Kurihara dari Universiti Keio dan Makoto Tezuka, anak lelaki Osamu Tezuka dan pengarah Tezuka Productions Co.

  Dalam projek itu, AI mengkaji data teks daripada 200 episod daripada ‘Black Jack’ dan data untuk 20,000 imej muka watak yang berbeza dalam manga oleh Tezuka. Plot cerita kemudiannya diilhamkan melalui dialog antara AI dan manusia, dan watak baharu direka berdasarkan imej yang dihasilkan oleh AI.

  Walau bagaimanapun, semua lukisan telah dilakukan oleh kakitangan di Tezuka Productions dan pencipta di luar syarikat, jadi tiada imej yang dijana AI digunakan dalam manga.

  Episod baharu, yang bersiaran sebanyak 32 muka surat, mengisahkan tentang Black Jack, doktor maverick yang cuba menyelesaikan misteri tumor darah yang tumbuh pada jantung buatan AI, yang sepatutnya tidak bercela.

  “Saya terkejut bahawa AI dengan jelas mencadangkan kepada kami tema tentang kesucian kehidupan untuk cerita baharu itu,” kata Makoto Tezuka pada sidang akhbar di Universiti Keio pada hari Isnin lalu. “Ia ternyata menjadi karya yang sangat ‘Black Jack’.” – ANN/The Japan News

  Halaman daripada episod baharu ‘Black Jack’ yang dibuat dengan bantuan AI. – ANN/The Japan News
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...