Friday, February 3, 2023
23.7 C
Brunei

-

Air India bakal gabung dengan Vistara

NEW DELHI, 30 NOV – Dalam langkah ke arah menyusun semula syarikat penerbangan negara yang dibebani hutang, konglomerat tertua dan terbesar India, Tata Sons, akan menggabungkan Air Indianya dengan Vistara, yang dikendalikan bersama Singapore Airlines.

Penggabungan itu akan mengukuhkan kedudukan Singapore Airlines dalam pasaran penerbangan India yang berkembang pesat, kata syarikat itu dalam satu kenyataan. Ia juga dijangka mengukuhkan kedudukan kompetitif Kumpulan Tata dalam pasaran berbanding syarikat penerbangan dominan negara, IndiGo.

Singapore Airlines melabur AS$250 juta dalam Air India sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, memberikannya 25.1 peratus kepentingan dalam kumpulan, dengan selebihnya dimiliki oleh Kumpulan Tata. Kedua-dua syarikat menyasarkan untuk menyelesaikan penggabungan menjelang Mac 2024, tertakluk kepada kelulusan kawal selia, kata Singapore Airlines.

“Kami akan bekerjasama untuk menyokong program transformasi Air India, membuka potensi besarnya dan memulihkan kedudukannya sebagai syarikat penerbangan terkemuka di pentas global,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Singapore Airlines, Goh Choon Phong dalam kenyataan itu. – AP

Seorang penunggang dan pembonceng skuter melalui bangunan yang dicat dengan pesawat Air India di Mumbai, India. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -