Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Air India tempah 470 Boeing, jet Airbus

  LONDON, 15 FEB – Air India melancarkan tempahan hari ini untuk 470 jet penumpang Boeing dan Airbus ketika ia berlumba-lumba untuk memanfaatkan permintaan yang meningkat bagi perjalanan udara daripada pengguna kelas pertengahan yang semakin meningkat di negara ini.

  Syarikat penerbangan antarabangsa terbesar India dan syarikat penerbangan domestik kedua terbesar membeli 220 pesawat Boeing bernilai AS$34 bilion. Ia menandakan jualan ketiga terbesar pembuat pesawat AS sepanjang masa, dalam nilai dolar, dan kedua sepanjang masa dalam kuantiti.

  Air India juga membeli 250 jet penumpang daripada pengeluar pesawat Eropah Airbus, dengan tempahan itu diperjuangkan oleh pemimpin AS, Perancis dan India.

  “Pembelian Boeing akan menyokong lebih 1 juta pekerjaan Amerika di 44 buah negeri, dan ramai yang tidak memerlukan ijazah kolej empat tahun,” kata Presiden AS, Joe Biden.

  “Pengumuman ini juga mencerminkan kekuatan perkongsian ekonomi AS-India.”

  Air India sedang berusaha untuk mencipta semula dirinya dengan mengembangkan operasinya dan memodenkan armadanya. Jet baharu itu akan membantu pemilik syarikat penerbangan itu, Tata Sons, bersaing dengan pesaing diskaun baharu termasuk syarikat penerbangan dominan India, IndiGo.

  Pesanan Boeing itu termasuk 190 pesawat 737 Max, 20 daripada 787nya, dan 10 daripada 777Xnya. Pembelian itu termasuk pilihan pelanggan untuk tambahan 50 737 MAX dan 20 daripada 787nya, yang akan menjadikannya 290 kapal terbang dengan jumlah AS$45.9 bilion dalam senarai harga.

  Airbus yang berpangkalan di Toulouse, Perancis akan menyediakan 40 pesawat Airbus A350 berbadan lebar Air India dan 210 lagi pesawat A320neo berbadan sempit, kata Pengerusi Tata Sons Natarajan Chandrasekaran dalam panggilan dengan Modi dan Presiden Perancis Emmanuel Macron. – AP

  Pesawat Airbus A320neo berlepas untuk penerbangan ujian pertamanya di lapangan terbang Toulouse-Blagnac, barat daya Perancis, 25 September 2014. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...