Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

‘Air tangan abang bomba’ jadi tumpuan pengunjung

MELAKA – Masakan ‘air tangan abang bomba’ terus menjadi tumpuan pengunjung pada program Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) yang berlangsung di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini.

Penolong Kanan Penguasa Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Shaharil Mohamad Hassan yang juga Ketua Penyelaras ‘Fire Kitchen Abang Bomba’ berkata sejak Jumaat lepas hampir 3,000 pinggan tiga menu berasaskan mi telah terjual.

“Di sini kami juga menjual menu yang sama seperti pada jelajah AKM yang lepas iaitu mi goreng, kuetiau goreng dan bihun goreng dengan harga hanya 50 sen sepinggan.

“Walaupun ia tidak pulang modal tetapi matlamat kami pada jualan ini ialah mahu lebih dekat dengan masyarakat selain memastikan pengunjung yang datang tidak berlapar dan boleh beli dengan harga makanan yang sangat murah terutamanya mereka mempunyai ramai anak,” katanya kepada Bernama.

Mengulas lanjut Shaharil berkata trak Fire Kitchen Abang Bomba yang dikendalikan lapan anggota itu telah menjelajah beberapa buah negeri seperti Kelantan, Kedah, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Katanya sepanjang tiga hari berlangsungnya jelajah AKM Melaka itu pihaknya menyediakan kira-kira 150 kilogram (kg) mi kuning, 225kg kuetiau dan 50kg bihun. 

Seorang pengunjung, Asha Nadia Sharif, 24, dari Ayer Molek berkata harga makanan yang dijual di trak itu amat murah dan tidak boleh didapati di kebanyakan gerai-gerai di luar.

“Dengan harga dan kuantiti yang banyak selain rasa yang sedap ia amat berbaloi dan lebih-lebih lagi ia sangat membantu ibu bapa yang membawa ramai anak untuk mengisi perut.

“Bagi saya konsep jualan di atas trak juga sangat menarik selain dapat berjumpa dengan ‘abang-abang bomba’ yang kita tahu sedang tular di media sosial,” katanya. – Bernama

Pengunjung Asha Nadia Sharif bergambar bersama menu Char Kuey Teow Goreng Gelora Api di ‘food truck’ Fire Kitchen Abang Bomba pada Program Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia negeri Melaka di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh. – Bernama
Anggota bomba menyediakan makanan kepada para pembeli yang berkunjung. – Bernama
Para pengunjung beratur membeli makanan di ‘food truck’ Fire Kitchen Abang Bomba. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -