Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

AirAsia ubah jenama, jadi Capital A

-

KUALA LUMPUR, MALAYSIA, 28 JAN – Kumpulan AirAsia Malaysia berkata hari ini ia telah menukar nama syarikat induk tersenarai di bursa saham kepada Capital A untuk mencerminkan kepelbagaian portfolio perniagaannya ketika ia berusaha untuk mengembangkan hasil selain syarikat penerbangannya.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital A, Tony Fernandes berkata pandemik COVID-19 telah membolehkan kumpulan itu mempercepatkan rancangan untuk berkembang di luar perniagaan syarikat penerbangan untuk menjadi “kumpulan perkhidmatan perjalanan dan gaya hidup digital sehenti.”

Syarikat penerbangan itu mengekalkan nama jenama AirAsia. Tetapi kumpulan itu akan lebih menumpukan pada mengembangkan perniagaan lain termasuk logistik, kejuruteraan pesawat, modal teroka, pendidikan dan aplikasi mudah alih untuk pembayaran, perjalanan dan gaya hidup.

“Ia merupakan satu peristiwa penting yang menandakan era baharu bagi kumpulan itu.

Pengumuman hari ini adalah mengenai memberitahu dunia bahawa kami lebih daripada sebuah syarikat penerbangan,” kata Fernandes. Beliau berkata beliau menjangkakan perniagaan bukan syarikat penerbangan akan menyumbang separuh daripada pendapatan kumpulan menjelang 2026.

Seperti kebanyakan syarikat penerbangan, AirAsia telah bergelut apabila sempadan serantau ditutup akibat pandemik. Bursa saham Malaysia awal bulan ini mengklasifikasikan firma itu sebagai bermasalah kewangan.

Fernandes berkata perjalanan domestik dalam pasaran utama semakin pulih, dengan AirAsia memenuhi 80 peratus tempat duduk yang ditawarkan pada suku keempat 2021, dengan jumlah penumpang tertinggi sejak wabak itu bermula.

“Kami boleh bangkit semula sebaik sahaja sempadan dibuka,” katanya, meramalkan kembali kepada kapasiti normal untuk perkhidmatan antarabangsa menjelang suku ketiga tahun ini. – AP

AirAsia Malaysia berkata ia secara rasmi menukar nama syarikat induk tersenarai di bursa saham kepada Capital A untuk mencerminkan kepelbagaian portfolio perniagaannya. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -