Aiskrim buatan sendiri rasa asli dapat sambutan

KUANTAN – Percubaan seorang peniaga mengetengahkan aiskrim perisa buah-buahan buatan sendiri yang dipelajari ketika mengikuti kursus sekitar tiga tahun lepas di ibu negara ternyata berbaloi apabila ia mendapat sambutan baik, malah aiskrimnya itu mempunyai peminatnya tersendiri di sini.

Pengasas Nic’sPop, Nik Mohd Ruzaini Nik Mohd Adib, 39, berkata menerusi jenama berkenaan, dia menghasilkan lebih 10 perisa popsicle ice-cream atau lebih dikenali sebagai aiskrim batang iaitu durian, kurma, madu, cempedak, nanas, vanila biskut, tembikai susu, coklat, mangga dan strawberi.

Bapa kepada seorang anak lelaki itu berkata aiskrim perisa durian, kurma dan cempedak merupakan produk premium keluarannya kerana menggunakan buah asli di samping ramuan lain untuk menghasilkan aiskrim iaitu bahan tenusu dan gula.

“Bagi perisa aiskrim memang menggunakan buah-buahan sebenar supaya rasanya lebih lemak dan asli, seolah-olah bila kita gigit aiskrim itu terasa seperti sedang menikmati buah sebenar…saya memilih buah-buah itu kerana ia kegemaran ramai dan sesuai dijadikan aiskrim.

“Cara asas menghasilkan aiskrim berkenaan memang saya pelajari ketika mengikuti kursus pada 2018, namun ada yang diolah mengikut cita rasa sendiri dan akhirnya percubaan itu berjaya memuaskan hati pelanggan,” katanya kepada Bernama semasa ditemui di rumahnya.

Usahawan aiskrim perisa buah-buahan buatan sendiri jenama Nic’sPop, Nik Mohd Ruzaini Nik Mohd Adib menunjukkan produk aiskrim yang dihasilkan ketika ditemui Bernama di kediamannya. – Bernama
Aiskrim perisa buah-buahan buatan sendiri jenama Nic’sPop yang diusahakan usahawan tempatan Nik Mohd Ruzaini. – Bernama

Mengimbau kembali penglibatannya dalam mengetengahkan Nic’sPop, dia berkata ia merupakan perniagaan ‘talian hayatnya’ selepas mendapat dorongan isteri Fazlina Safri, 39, setelah banyak mencuba perniagaan lain seperti menjual produk kesihatan, baju dan tudung. Katanya selain simpanan sendiri, duit simpanan anaknya Nik Solihin, 11, turut dipinjam sebagai modal permulaan untuk membeli peralatan seperti mesin dan peti sejuk beku yang menelan belanja hampir RM20,000.

Berkongsi cabaran menghasilkan pemanis mulut itu, Nik Mohd Ruzaini berkata ia memerlukan masa lama kerana perlu melalui proses sejuk beku selain beliau menghadapi limitasi dari segi memasarkan produk itu kerana segala-galanya dilakukan seorang diri.

“Dari membeli bahan mentah, sehingga proses menghasilkan, membungkus dan mempromosikan semuanya dilakukan sendiri dengan dibantu isteri apabila berkelapangan… selalunya proses penyediaan bermula pagi dan berakhir pada waktu malam,” katanya.

Anak jati Pahang itu berkata selain media sosial, dia turut meletakkan aiskrimnya di pasar raya sekitar Kuantan antaranya di MG COOP Mart serta Penama yang dijual dengan harga bermula RM1 hingga RM3.50.

“Produk saya dikenali melalui mulut ke mulut, dan salah satu cara nak aiskrim ini lebih dikenali saya letak di pasar raya berkenaan selain membuka reruai pada hari sukan sekolah kerana sasarannya ialah kanak-kanak yang tertarik dengan warna dan perisa,” katanya. – Bernama