Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Akhiri lawatan dua hari ke negara ini

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 24 MEI – Duta Besar Amerika Syarikat (AS) bagi Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC), TYT Matt Murray, telah mengakhiri lawatan dua hari ke Brunei Darussalam, menjelang ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik antara AS dan Brunei Darussalam.

  Dalam lawatannya, beliau telah bertemu dengan pegawai kerajaan dan pemimpin perniagaan, termasuk Unified National Networks (UNN) dan Darussalam Enterprise (DARe), bagi membincangkan perdagangan dan pembangunan serta cara untuk memperdalam hubungan ekonomi di antara kedua buah negara.

  Dalam pertemuan dengan Ketua Pegawai Eksekutif Famous Textile Sdn Bhd, Stephen So, TYT Matt Murray telah mengkaji semula peranan Brunei dalam eksport, di dalam APEC dan strategi kepelbagaian ekonomi negara. Di samping itu, beliau juga telah mengadakan pertemuan dengan bekas Pengerusi Majlis Penasihat Perniagaan APEC (ABAC), Dayang Nik Hafimi binti Abdul Haadi, dan ahli ABAC Brunei, Awang Hafriz Musa, untuk membincangkan dasar ekonomi dan bagaimana Brunei boleh meningkatkan kerjasama dengan rakan kongsi APEC untuk terus menggalakkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. Sebelum lawatannya ke negara ini, TYT Matt Murray, telah menyertai Forum Perniagaan Indo-Pasifik (IPBF) keenam di Manila, Filipina.

  TYT Matt Murray semasa mengadakan pertemuan dengan Stephen So. – GAMBAR OLEH SALAWATI HAJI YAHYA
  TYT Matt Murray bergambar ramai semasa lawatannya ke negara ini. – GAMBAR OLEH SALAWATI HAJI YAHYA

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...