Akhirnya Trump pakai penutup mulut, hidung

BETHESDA, AMERIKA SYARIKAT, 12 JULAI – Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump dilihat memakai penutup mulut dan hidung buat pertama kali di khalayak ramai semalam.

Ia sekali gus menunjukkan beliau terpaksa tunduk kepada tekanan kuat supaya memberikan contoh terhadap kesihatan awam di saat negara itu diancam pandemik COVID-19 yang teruk.

Trump yang memakai penutup mulut dan hidung berwarna hitam dilihat berjalan di koridor hospital tentera Walter Reed di luar Washington untuk berjumpa dengan veteran yang cedera.

Malah, Trump hanya berjalan melewati kumpulan wartawan, namun tidak bercakap dengan mereka berhubung perkara yang dinanti-nantikan itu – kemungkinan perubahan Trump untuk mempraktikkan saranan pakar kesihatan walaupun beliau sendiri menolaknya.

“Saya fikir memakai penutup mulut dan hidung sesuatu yang bagus. Saya tidak pernah menentang pemakaian penutup mulut dan hidung, tetapi saya percaya mengikut kesesuaian masa dan tempat,” kata Trump ketika meninggalkan Rumah Putih. – AFP

Presiden Donald Trump memakai penutup mulut dan hidung ketika beliau melawat Pusat Perubatan Tentera Walter Reed di Bethesda pada 11 Julai 2020. – AP