Akitiviti fizikal eratkan hubungan rakyat China

YINCHUAN – Ketika kerajaan China mengisytiharkan satu pandemik baharu ditemui di wilayah Wuhan, kawasan terpaksa ditutup bagi membendung penularan wabak berkenaan.

Sehubungan itu, perintah berkurung telah dikenakan ke atas semua penduduk China.

Segala aktiviti harian terpaksa dihentikan seketika, malah banyak tempat-tempat awam seperti taman, kompleks membeli-belah termasuk pejabat dan sekolah terpaksa ditutup sementara.

Justeru pergerakan orang ramai hanya terhad di dalam rumah bagi melakukan pengasingan diri daripada khalayak ramai.

Ketika wabak koronavirus semakin terkawal di China, Qiu Shuying, yang berusia 70an, akhirnya dapat kembali ke ‘pangkalan’ di pinggir sungai untuk melakukan aktiviti Tai Chi, seni Kung Fu Cina terpenting, bersama rakan-rakan lamanya.

Bandar Yinchuan, ibu kota Wilayah Autonomi Ningxia Hui barat laut China, adalah tempat berisiko rendah dari penularan wabak COVID-19. – Agensi
Kebanyakan orang tua di China meluangkan masa dengan melakukan senaman Tai Chi dan di samping itu mereka juga mendapat teman baharu. – Agensi
Tai Chi merupakan seni Kung Fu Cina terpenting yang memiliki pergerakan perlahan dan damai yang baik untuk kesihatan. – Xinhua
KIRI: Gambar menunjukkan beberapa orang pelajar di sekolah Chenjiagou Taiji sedang melakukan latihan Tai Chi di sekolah berkenaan. – Xinhua

“Kami saling merindui. Selama tempoh penjarakan sosial, kami sering berbual melalui kumpulan WeChat kami. Sebahagian daripada mereka telah berpindah ke daerah lain, tetapi mereka masih menaiki bas ke sini sekitar jam 8 pagi setiap pagi,” kata Qiu, sambil menambah salah seorang kawannya yang berusia 80an sudah melakukan aktiviti Tai Chi ini selama 40 tahun.

‘Pangkalan’ Tai Chi di tepi sungai yang terletak di Taman Zhongshan, ruang hijau yang luas di Bandar Yinchuan, ibu kota Wilayah Autonomi Ningxia Hui barat laut China, adalah tempat berisiko rendah. Sejak akhir Mac lalu, aktiviti kumpulan seperti Tai Chi, square-dancing dan roller skating di taman telah berjalan seperti biasa.

Seperti kebanyakan orang tua, pada kebiasaannya Qiu meluangkan masanya bersendirian dan bersenam menjadi cara untuk memiliki kawan. “Kita semua berusia lebih daripada 70 tahun, maka kita harus banyak berbicara, dan saya merasa bahagia dan sihat setelah melakukan Tai Chi bersama mereka,” kata Qiu, “Ini sangat melegakan kaki saya yang sakit dan membuat saya lebih bertenaga daripada sebelumnya. “

Seawal pukul lapan pagi, kumpulan Tai Chi yang perlahan dan damai serta kumpulan square-dancing yang sedikit bising membentuk pemandangan yang harmoni di tepi sungai yang dibarisi dengan pokok willow. Sebilangan besar orang masih mengekalkan pemakaian topeng muka ketika bersenam, tetapi Jiang Zhengying, seorang orang tua berusia 69 tahun di tengah kumpulan square-dancing, tidak dapat menahan topengnya, dan senyumannya membuatnya terserlah.

“Saya seorang yang agak pemalas, dan kelebihan menyertai kumpulan ini adalah mempunyai ramai rakan yang mengingatkan anda tentang pentingnya bersenam setiap hari,” kata Jiang.

Dulu dia pernah bertugas sebagai pemandu. Pada tahun-tahun awal persaraannya, dia kurang mendapat tidur yang baik, menyebabkan sakit belakang dan sakit kepala.

Setelah menyertai kumpulan square-dancing, yang diilhamkan oleh rakan-rakannya, ia telah menjadi kebiasaan untuk dirinya bangun pada pukul tujuh pagi setiap hari.

Bagi kebanyakan orang, kecergasan bermaksud menjadi lebih kuat dan sihat. Ini adalah cara terpenting bagi mereka untuk mendapatkan lebih banyak hubungan sosial.

Lonjakan media sosial dan aplikasi kecergasan telah memenuhi keperluan orang dengan lebih baik kerana seseorang dapat bersenam bersama mereka.

“Ramai pelanggan kami bersenam selama 10 minit tetapi menghabiskan lebih daripada satu jam untuk mengambil gambar diri sendiri dan menyiarkannya dalam talian untuk menarik perhatian rakan mereka. Mereka menganggapnya hebat dan bergaya,” kata Ma Kai, pengurus sebuah kelab kecergasan di Yinchuan.

Pada masa ini, aktiviti sukan berkumpulan yang biasanya dilancarkan oleh syarikat atau sekolah pada masa lalu kini lebih teratur oleh peminat kecergasan melalui kumpulan WeChat, yang mengumpulkan orang dari pelbagai peringkat umur dari semua lapisan masyarakat bersama-sama berdasarkan hobi yang sama.

WeChat, QQ, Alipay dan banyak aplikasi lain termasuk fungsi mencatat bilangan langkah pengguna setiap hari, mendorong pengguna untuk berjalan lebih banyak berbanding senarai teratas rakan mereka.

Melalui aplikasi kecergasan seperti KEEP, seseorang dapat melihat jangka masa latihan diri dan rakannya, dan dapat memberikan tanda suka kepada orang yang mengikuti video latihan yang sama.

Melalui WeChat yang terdiri daripada peminat aktiviti luncur, Sheng Menglong, 28, Si Jiang 27 tahun dan Sai Bin yang berusia 29 tahun menjadi kawan baik walaupun mempunyai pekerjaan yang berbeza.

“Kami tidak hanya bercakap tentang kemahiran bermain ski atau berlatih bersama. Kami bercakap tentang segala-galanya dan pergi bersama-sama ke bandar-bandar lain untuk perjalanan yang panjang. Kawan berdasarkan minat yang sama sangat luar biasa!” Sheng berkata, berjenaka bahawa dia berharap dapat mencari teman wanita melalui bermain ski.

Menurut Ma, banyak pelanggannya yang berkolar putih dengan lingkaran sosial yang terhad, dan kecergasan memberi mereka lebih banyak peluang untuk mendapat kawan baharu.

“Tahun lalu, tiga pasangan kekasih mengambil gambar perkahwinan mereka di kelab kami, kerana tempat ini adalah tempat mereka saling mengenali,” kata Ma. – Xinhua