Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

AKSADRON tubuh pelan hala tuju sukan dron

KUALA LUMPUR, 12 OGOS – Akademi Kecemerlangan Sukan Dron Negara (AKSADRON) ditugaskan untuk membangunkan Pelan Hala Tuju Strategik Sukan Dron Negara (NADSAR) bagi menetapkan haluan dan pelaksanaan sukan berkelajuan tinggi itu di Malaysia.

AKSADRON menumpukan untuk menjadi hab perlumbaan dron dan aktiviti dron berprestasi tinggi serta akan membangunkan inisiatif mengenai rangka kerja pengawalseliaan, menyeragamkan modul latihan sukan dron yang memenuhi keperluan daripada peringkat permulaan sehingga profesional, serta mewujudkan bakat dan pembangunan kerjaya.

Diterajui oleh Futurise Sdn Bhd iaitu sebuah anak syarikat milik penuh Cyberview Sdn Bhd di bawah Kementerian Kewangan, peranan AKSADRON termasuk menganjurkan pertandingan tempatan dan antarabangsa di seluruh Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Futurise, Rosihan Zain, berkata matlamat pelan hala tuju itu adalah untuk mewujudkan ekosistem sukan dron yang mantap di Malaysia, selaras dengan amalan terbaik berpandukan objektif yang dipersetujui bersama menerusi pelbagai penglibatan bagi memastikan pelan pelaksanaan lima tahun yang kukuh.

“NADSAR ialah inisiatif jelas untuk mengemudi perkembangan sukan dron di negara. Sama seperti F1 yang berada di barisan hadapan dalam teknologi automotif, sukan perlumbaan dron akan membolehkan generasi muda mendukung kemahiran memandu dron dan menawarkan penglibatan terus dalam pembangunan DroneTech yang canggih, tetapi dengan kurang halangan untuk menyertai (sukan ini).

“Dengan hanya 30 ke 40 pelumba dron yang berdaftar di Malaysia, Futurise mengakui bahawa sukan dron masih pada peringkat awal dan sentiasa menangani isu dengan pihak berkuasa berkaitan,” katanya dalam kenyataan.

Menurut kenyataan itu, Futurise ialah satu-satunya syarikat milik kerajaan yang ditugaskan dengan tanggungjawab untuk melihat halangan pengawalseliaan menerusi garis panduan dan rangka tindakan serta mempercepatkan pertumbuhan industri. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -