Aktivis China ditahan ‘sebar keganasan’

BEIJING, 10 JULAI – Seorang aktivis anti-rasuah China yang telah menggesa pegawai supaya mendedahkan kekayaan mereka ditahan atas dakwaan ‘mempromosi keganasan’ tatkala Beijing bertindak keras ke atas pengkritik Parti Komunis. Zhang Baocheng, 60, adalah anggota Gerakan Rakyat Baharu, yang berkempen untuk demokrasi dan ketelusan pentadbiran kerajaan.

Adalah luar biasa di China untuk anggota persatuan sivil atau aktivis hak asasi manusia dituduh melakukan keganasan, dan isterinya memberitahu AFP beliau khuatir ia mencadangkan Zhang mungkin menerima hukuman penjara yang berat.

Zhang dijatuhi hukuman penjara dua tahun pada 2014 kerana ‘mengganggu ketenteraman awam’ selepas memegang sepanduk di kawasan membeli-belah di Beijing menggesa pegawai supaya mendedahkan aset mereka sebagai satu pemeriksaan ke atas rasuah.

Beliau terus menjadi pengkritik lantang Parti Komunis walaupun selepas gerakan itu dibubarkan dan sekurang-kurangnya 20 anggotanya ditahan dalam tindakan keras setahun bermula pada 2013.

Namun apa yang mendorong kepada penahanannya masih tidak jelas.

Zhang ditahan oleh polis Beijing pada 4 Julai, disyaki “bergaduh, mempromosi keganasan, fahaman pelampau dan menghasut keganasan,” menurut satu waran tangkapan yang dikongsi oleh isterinya, Liu Juefan. – AFP