Aktivis cina terus berjuang lindungi tasik tercemar

KUNMING, CHINA – Aktivis alam sekitar Zhang Zhengxiang hampir buta dan hidup dalam kemiskinan tetapi dia telah berjaya melawan ratusan syarikat di tebing salah satu tasik paling tercemar di China.

Aktivis berusia 74 tahun itu menghabiskan hidupnya cuba melindungi Tasik Dian yang luas di barat daya China, memaksa peniaga untuk menjaga kebersihan di kawasan cantik itu dan melaporkan mereka yang mencemarkannya.

“Semasa saya kecil, kami boleh melihat dasar tasik. Apabila saya dahaga, saya minum air tasik, kami menggunakannya untuk memasak,” katanya.

“Air itu telah menjadi racun. Kami tidak boleh meminumnya, menggunakannya, mahupun menyentuhnya.”

Ia boleh menjadi kerja yang berisiko. Di China, pergerakan sosial akar umbi amat ditindas oleh kerajaan, dan aktivis alam sekitar serta peguam yang mewakili mereka pada masa lalu pernah menghadapi tindakan yang keras dan juga hukuman penjara.

Aktivis alam sekitar Zhang Zhengxiang memegang kameranya di tapak pelupusan di Kunming, di wilayah Yunnan di barat daya China. – AFP
Zhang Zhengxiang merakamkan gambar trak di tapak pelupusan berhampiran Tasik Dian di Kunming. – AFP
Kelihatan Zhang Zhengxiang membaca surat aduan yang pernah dibuatnya di bilik simpanan di rumahnya. – AFP
Zhang Zhengxiang menunjukkan batu yang dikatakan tercemar di kawasan yang pernah menjadi tapak pembinaan kilang simen berhampiran Tasik Dian. – AFP

Zhang berkata dia telah diserang oleh peniaga yang tidak berpuas hati, tetapi itu bukanlah penghalang. Beberapa kali seminggu, dia meronda tebing tanah merah dengan teropong untuk mencari bahan pencemar, merakamkan gambar menggunakan kamera kecil.

Salah satu tasik air tawar terbesar di China, kawasan air yang luas terletak di bandar Kunming yang baru-baru ini menjadi tuan rumah persidangan biodiversiti antarabangsa.

Tetapi beberapa dekad pertanian, perindustrian, perlombongan dan sisa manusia telah memusnahkannya.

Beijing telah melabur lebih 50 bilion yuan (AS$7.8 bilion) untuk melindungi tasik itu, membina berpuluh-puluh loji rawatan dan mengalihkan sungai untuk membekalkannya dengan air tawar. Tetapi permukaan air masih keruh dan diselaputi alga hijau.

Kewajipan untuk mempertahankan

Zhang dilahirkan di sebuah perkampungan di tepi kawasan perairan dan menghabiskan bertahun-tahun bergantung hidup pada tasik, memakan ikan dan buah-buahan dari hutan sekitarnya.

Bapanya meninggal dunia ketika dia berumur lima tahun, dan ibunya pergi tidak lama kemudian, meninggalkan dia dan dua adik-beradiknya untuk menyara diri mereka sendiri.

Adik lelakinya meninggal dunia semasa masalah kebuluran yang melanda China, meninggalkan Zhang keseorangan dan hidup di alam liar, belajar mencari makanan di alam liar untuk terus hidup.

“Tasek itu adalah makhluk hidup, tetapi ia tidak mempunyai suara. Adalah menjadi kewajipan saya untuk mempertahankannya”, katanya kepada AFP.

“(Tasek) adalah ibu kedua saya,” tambahnya.

Pertumbuhan pesat China yang berdekad-dekad menyaksikan perindustrian berpusu-pusu ke tanah perlombongan yang kaya dan sumber semula jadi di rantau ini. Tetapi kepesatan itu menyebabkan pencemaran yang besar.

Zhang mula mengecam syarikat pencemar yang mengeksploitasi sumber atau membina tanpa kebenaran, sering menghadapi perjuangan yang sukar untuk menggapai mereka yang bersimpati. Pegawai tempatan tidak cukup untuk melindungi alam sekitar tempatan, katanya.

“Kenapa? Kerana mereka telah bekerjasama dengan perusahaan ini,” katanya.

Rumah Zhang di tepi tasik penuh dengan kertas dan laporan tentang kerjanya. Kuari ahli perniagaan Zhou Guangwen ditutup hampir dua dekad lalu selepas Zhang melaporkannya kepada pihak berkuasa.

Tetapi kedua-dua lelaki itu adalah kawan rapat dan Zhou berkata walaupun dia kehilangan semua wang yang dia laburkan dalam lombong itu, dia kini menyokong usaha alam sekitar Zhang.

Zhang mendakwa dia telah menyebabkan penutupan lebih 200 kilang tetapi semuanya telah membawa kesan buruk.

“Para eksekutif tempatan, pemilik lombong dan kuari mengecamnya… ramai orang membencinya,” tambah Zhou.

Pada tahun 2002, aktivis itu cedera parah apabila dilanggar sebuah lori tidak berlesen semasa mengumpul bukti mengenai kuari haram.

Zhang percaya kejadian itu yang menyebabkan dia buta dan patah tangan adalah disengajakan. Dia berkata dia telah mengalami serangan lain selama bertahun-tahun.

“Mereka memukul saya, mencederakan saya, merobohkan rumah saya dan merampas tanah ladang saya,” katanya kepada AFP.

Kempen alam sekitar di China mesti berjalan mengikut garis halus atau risiko kemarahan pegawai dan perniagaan tempatan.

Seorang aktivis alam sekitar, remaja Howey Ou berhadapan ugutan bertahun-tahun, termasuk dibuang sekolah, sebelum meninggalkan negara untuk melobi dari luar negara.

Zhang, yang dipuji sebagai ‘duta sebenar alam sekitar’ dalam rancangan TV nasional Inspiring China, berkata dia akhirnya didengari.

Pada bulan Mei, projek hartanah gergasi di pantai timur tasik telah diisytiharkan sebagai haram.

Dan seorang bekas timbalan datuk bandar yang bertanggungjawab untuk menangani pencemaran air telah disiasat bulan lalu.

“Kami telah melihat titik perubahan dalam pencemaran air di China sejak pertengahan tahun 2000an,” kata ahli alam sekitar China, Ma Jun.

Dua dekad lalu, satu perempat daripada stesen pemantauan air negara melaporkan kualiti air lebih teruk daripada gred terendah.

“Sejak itu, terima kasih kepada usaha bersepadu, ini telah menurun kepada kurang daripada satu peratus pada 2020,” kata Ma.

Tetapi rancangan untuk mengalihkan air tawar ke Tasik Dian dari sungai Yangtze sejauh 400 kilometer akan mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan.

Dan laporan daripada kementerian alam sekitar tahun ini mendapati walaupun terdapat loji rawatan, 140 juta meter padu kumbahan masih mengalir ke dalam tasik setiap tahun. Zhang akan terus berjuang.

“Tidak ada jalan kembali,” katanya. “Saya berjalan di atas jambatan kayu tunggal. Saya akan terus berjalan di laluan ini sehingga saya meninggal dunia.” – AFP