Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Aktiviti berbasikal mula tambat hati belia China

  BEIJING – Lindsay Mo tidak dapat mengunjungi gim selepas Beijing menutup pusat sukan tertutup pada Mei disebabkan wabak koronavirus. Maka dia mula mengayuh basikal – dan tidak lama selepas itu mula menyukai sukan tersebut.

  “Saya sedar basikal lumba adalah agak berlainan daripada basikal biasa,” katanya. “Ia amat laju dan menyeronokkan, dan saya berasa amat teruja sehingga tidak mampu berhenti sekarang.”

  Basikal telah lama menjadi satu mod pengangkutan di China dan pernah mengatasi jumlah kereta di jalan raya bandar raya. Sekarang berbasikal juga semakin dilihat sebagai sejenis sukan oleh penduduk kelas pertengahan bandar yang telah menerima manfaat daripada pertumbuhan China menjadi ekonomi kedua terbesar dunia. Apa yang bermula sebagai sukan istimewa kira-kira satu dekad lalu telah berubah menjadi satu ledakan pesat.

  Acara berbasikal yang dianjurkan oleh kelab berbasikal Beijing Qiyi mempunyai kira-kira 10,000 peserta dalam tempoh setahun lalu, dengan 50 peratus di antara mereka adalah ahli tetap. Di seluruh negara, sekurang-kurangnya 20 juta orang sedang mengambil bahagian dalam sukan itu, menurut Persatuan Berbasikal China.

  Pandemik COVID telah memainkan peranan, dengan pihak berkuasa bertindak segera untuk menutup perniagaan tidak penting – termasuk gim – semasa wabak di bawah undang-undang sifar COVID yang ketat. Kegiatan berbasikal, yang boleh dilakukan secara individu serta dalam kumpulan, sebahagian besarnya telah dikecualikan daripada sekatan yang mengehadkan perkumpulan, terutamanya dalam bangunan.

  Ahli kelab berbasikal Qiyi menunggang basikal di lebuh raya luar bandar semasa aktiviti berkumpulan di Ngarai Sungai Baihe di utara Beijing. – AP
  Anggota kelab basikal Qiyi berehat di kemuncak gunung pada akhir acara berbasikal di pinggir bandar Beijing. – AP
  Penunggang basikal memakan snek dan minum air sebelum memulakan aktiviti berbasikal. – AP
  Penunggang basikal mengayuh di sepanjang jalan luar bandar semasa aktiviti berbasikal berkumpulan di utara Beijing. – AP
  Yang Lan (kanan) merakam gambar di pondok rehat semasa aktiviti berbasikal berkumpulan di Ngarai Sungai Baihe di utara Beijing. – AP

  Acara mengayuh basikal yang dianjurkan oleh kelab berbasikal atau penunggang basikal individu di Beijing membawa penggemar ke kawasan pergunungan yang jauh dari bandar atau tempat bersejarah bandar termasuk Dataran Tiananmen.

  Bagi penunggang basikal Yang Lan, sukan itu juga menyediakan ruang untuk melepaskan diri daripada kesibukan hidup harian dalam era pandemik. “Dengan pandemik, nampaknya ia merupakan satu-satunya cara untuk kami melarikan diri daripada kehidupan bandar yang membosankan.”

  Pada satu pagi musim panas baru-baru ini, Yang bersama 14 penunggang basikal lain mengayuh di sepanjang Ngarai Sungai Baihe di kawasan luar bandar utara Beijing meskipun cuaca panas dan kelembapan.

  Dalam pakaian berbasikal sepenuhnya, mereka mengayuh basikal lumba mereka di jalan rata dan cerun, mengeluarkan peluh sepanjang perjalanan sejauh lebih 70 kilometer sementara menikmati pemandangan indah.

  Mengayuh basikal memberikan Yang keseronokan dan keterujaan yang tidak dapat dibandingkan daripada menunggang motosikal atau memandu kereta.

  “Ia memberikan awda rasa penyepaduan yang lebih erat dalam alam sekitar semula jadi di sekeliling awda, jadi saya mendapatinya lebih menarik,” kata Yang, yang mula menunggang basikal pada Februari, dalam keadaan cuaca sejuk, apabila dia mencari sesuatu baharu. Peningkatan dalam aktiviti berbasikal mencerminkan kepopularan sukan atau kegiatan luar, menurut Feng Baozhong, naib presiden Persatuan Berbasikal China.

  “Lebih-lebih lagi selepas pandemik, orang ramai teringin keluar dari bilik dan bangunan untuk melakukan sukan luar,” kata Feng. Secara semula jadi, trend tersebut telah merangsang permintaan basikal.

  Jenama basikal Amerika Specialized berkata jualannya di kedai Beijing meningkat 20 peratus hingga 30 peratus dari Mac hingga Jun, berbanding dengan tempoh yang sama setahun sebelumnya. Ia adalah peningkatan dua kali ganda jika bukan disebabkan kekurangan produk basikal, ujar He Dong, yang bertanggungjawab terhadap perniagaan francais Specialized di Beijing.

  Saiz pasaran basikal di China mencecah 80 bilion hingga 100 bilion yuan pada 2021, menurut Zhou Fuyuan, pengasas Magic Cycling, platform maklumat basikal dalam talian di China. Jualan diramalkan mencecah AS$16.5 bilion menjelang tahun 2026, menurut data dalam talian yang disiarkan oleh Research and Markets, sebuah firma analisis pasaran.

  Permintaan meningkat dan isu rantaian bekalan global bermakna mereka yang ingin membeli basikal, terutamanya orang yang baru berjinak-jinak dalam kegiatan itu atau penunggang tahap petengahan, mesti menunggu selama beberapa minggu atau bulan untuk mendapatkan sebuah basikal baharu. Untuk setiap model Specialized yang dijual di Beijing, sekurang-kurangnya 10 pelanggan sedang menunggu untuk basikal baharu mereka, kata He.

  Sesetengahnya memilih membayar lebih untuk apa sahaja basikal yang ada. Joanna Lei menambah dua kali ganda bajetnya dan membelanjakan 60,000 yuan ke atas basikal lumba pertamanya. Dia berkata wang itu lebih berbaloi dibelanjakan ke atas basikal daripada beg mewah.

  “Apa yang awda melaburkan adalah tubuh badan awda sendiri selain tabiat senaman yang amat bagus,” katanya. “Saya fikir ia lebih berharga daripada pakaian yang awda pakai ataupun beg tangan yang awda gunakan.”

  Orang mempunyai lebih banyak pilihan untuk sukan dan hiburan apabila pandemik sudah berakhir, namun Feng berkata dia menjangkakan kegiatan berbasikal masih tetap

  popular disebabkan ia didorong oleh kemewahan, perkembangan industri sukan serta kebimbangan yang meningkat mengenai kesihatan mereka disebabkan COVID.

  “Usaha memburu kesihatan yang baik tidak akan lenyap, maka saya fikir terdapatnya prospek yang cerah dalam kemapanan kegiatan berbasikal,” kata Feng. Kepopularan sukan juga menandakan kesedaran orang awam yang meningkat tentang perlindungan alam sekitar dan usaha mencari gaya hidup rendah karbon.

  “Gaya hidup sedemikian mungkin lebih sihat dan lebih bermanfaat kepada masyarakat,” menurut Yang. “Saya rasa orang sekarang mempunyai rasa tanggungjawab terhadap perlindungan alam sekitar dan berharap dapat menyumbang demi kebaikan masyarakat.” – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...