Aktiviti galak pelancongan Islam

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 SEPT – Bagi menggalakkan pelancongan Islam dan pelancongan dalam negara, Pusat Pengajian Kesenian dan Kaligrafi Islam Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (PPKKI-YSHHB) dan Ar-Rafi Archery Brunei buat pertama kalinya telah bekerjasama mengadakan Aktiviti Kelas Seni Khat dan Memanah.

Aktiviti berkenaan telah dibahagikan kepada dua sesi iaitu pada 13 dan 20 September di mana ia telah mendapat sambutan baik dengan penyertaan seramai 15 orang peserta pada sesi pertama dan 22 penyertaan pada sesi berikutnya.

Semasa aktiviti tersebut, para peserta telah diberikan penerangan mengenai penulisan khat dan seterusnya diberi peluang untuk mencuba menulis khat menggunakan kanvas yang telah diwarnakan mengikut kreativiti masing-masing.

Peserta juga berpeluang melawat ke galeri PPKKI-YSHHB untuk melihat pelbagai lukisan dan tulisan hasil karya tempatan dan juga luar negara.

Di samping itu, para peserta berpeluang mempelajari asas memanah yang diungkayahkan oleh Ar-Rafi Archery Brunei.

PPKKI-YSHHB berharap bahawa aktiviti seumpamanya akan dapat memberikan pendedahan dan menarik minat orang ramai mengenai seni khat Islam melalui lawatan ke galeri berkenaan dan apa jua aktiviti yang dikendalikan dari semasa ke semasa.

Bagi yang berminat, Galeri PPKKI-YSHHB dibukakan kepada orang ramai dan untuk sebarang maklumat lanjut orang ramai boleh hubungi PPKKI-YSHHB di talian 2234014.

Aktiviti memberi peluang kepada peserta untuk mencuba menulis khat.
Peserta mempelajari asas memanah semasa aktiviti itu.