Aktiviti kemasyarakatan semarak awal tahun Hijrah

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 OGOS – Pelbagai aktiviti dilaksanakan bagi menyemarakkan sambutan Awal Tahun Baharu 1442 Hijrah / 2020 Masihi termasuk yang bercorak kemasyarakatan.

Sehubungan dengan itu, seramai 35 orang telah menyertai Kempen Membersihkan Kawasan Tanah Perkuburan di Simpang 39, Jalan 82 Rancangan Perumahan Negara (RPN) Kampung Rimba, Gadong, yang dikendalikan oleh penduduk-penduduk kampung berkenaan, hari ini.

Antara yang menyertai kempen berkenaan ialah Yang Dimuliakan Pehin Datu Kerma Setia Dato Paduka Seri Awang Zainuddin bin Jalani dan Pemangku Ketua Kampung Rimba Kawasan 4, Kapten (B) Haji Julkipli bin Haji Ibrahim.

Pada majlis itu, bacaan Tahlil dan Doa Arwah dipimpin oleh Awang Ali Hasan bin Haji Said.

Kempen itu bertujuan untuk membersihkan kawasan tanah perkuburan, di samping sebagai salah satu acara kegiatan penduduk kampung berkumpul dalam sama-sama merealisasikan tanggungjawab kemasyarakatan.

Selain daripada itu, ia juga bertujuan bagi mengeratkan silaturahim antara penduduk kampung sambil melakukan amal jariah dengan bekerjasama membersihkan tanah perkuburan tersebut.

AJK takmir dan jemaah kampung dan sekitarnya juga sama-sama membaca Doa Akhir Tahun 1441 Hijrah seterusnya Doa Awal Tahun 1442 Hijrah.

Gambar ramai antara penduduk RPN Kampung Rimba Gadong yang mengadakan kempen membersihkan kawasan tanah perkuburan, kelmarin. – Gambar serahan RPN Kampung Rimba