Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Al-Marhum Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien dimasyhurkan ‘Tokoh Jasawan Negara’

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWA 31 OKT – Al-Marhum Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien telah dimahsyurkan sebagai ‘Tokoh Jasawan Negara’ bagi Anugerah Penghargaan Khas Jasawan Perkhidmatan Awam (APKJPA) yang dikurniakan pada Sambutan Kemuncak Hari Perkhidmatan Awam kali ke-30, 2023 di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, hari ini.

  Anugerah berkenaan adalah bagi mengenang jasa dan memberikan penghargaan ke atas sumbangan-sumbangan Al-Marhum yang signifikan, termasuk termaktubnya Perlembagaan Brunei pada 29 September 1959, sekali gus mencetus era baharu bagi Negara Brunei Darussalam menuju ke arah pembentukan berkerajaan sendiri dan seterusnya mencapai kemerdekaan penuh.

  Legasi kepimpinan Al-Marhum telah melakar pelbagai kemajuan khasnya bagi bidang-bidang utama iaitu agama, pendidikan, pertahanan, pentadbiran awam dan kebajikan untuk rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam.

  Usaha-usaha sumbangan di sepanjang pemerintahan Al-Marhum dalam pelbagai bidang berkenaan menjadikan Negara Brunei Darussalam membangun dengan pesatnya serta mendatangkan impak yang besar kepada kestabilan, kemakmuran, kemajuan, dan perkembangan sosioekonomi negara yang terus dinikmati oleh rakyat dan penduduk negara ini.

  Pencapaian-pencapaian tersebut sangat bertepatan dengan gelaran Al-Marhum sebagai Arkitek Brunei Moden.

  Antara jemputan yang hadir pada majlis tersebut. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  Pada majlis itu, Jabatan Perancang Bandar dan Desa telah dianugerahkan Program Pengreddan Prestasi Sektor Awam (3PSA) kerana telah mencapai penarafan tiga bintang yakni ‘Baik’ dan diberikan Penganugerahan 3PSA melalui Penarafan Bintang serta Sijil Pengiktirafan.

  Manakala dua kumpulan telah dikurniakan Anugerah Inovasi Perdana (AIP) dan tujuh kumpulan menerima sagu hati.

  Anugerah perak telah dikurniakan bagi Projek Click and Bid iaitu Kumpulan Lakas dengan Klik! dari Jabatan Pengangkutan Darat, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi.

  Kumpulan berkenaan menerima Geran Pembelajaran Projek berjumlah tidak melebihi $5,000, sebuah piala dan sijil penghargaan.

  Manakala anugerah gangsa dikurniakan kepada Projek Student Attendance Management System (SAMS) iaitu Kumpulan Unit Pengurusan Data dan Teknologi (UPDT) Jabatan Sekolah-sekolah, Kementerian Pendidikan.

  Kumpulan berkenaan menerima Geran Pembelajaran Projek berjumlah tidak melebihi $3,000, sebuah piala dan sijil penghargaan sementara tujuh kumpulan yang lain menerima hadiah sagu hati berupa sebuah piala dan sijil penghargaan. Di samping itu, 45 orang pegawai dan kakitangan kerajaan dari Bahagian II hingga V dari setiap kementerian telah diperkenankan untuk menerima Anugerah Pekerja Cemerlang Perkhidmatan Awam (APCPA).

  Penerima APCPA bagi setiap bahagian menerima sebuah plak, sijil penghargaan dan wang tunai sebanyak $1,000.

  Antara lain tujuan utama APCPA adalah sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada warga perkhidmatan awam yang telah menunjukkan prestasi kerja yang cemerlang dan mempunyai keperibadian yang boleh dicontohi oleh pegawai dan kakitangan yang lain di samping memberikan kualiti dan hasil kerja yang sering kali melebihi keperluan tugasan dan tanggungjawab yang diamanahkan.

  Anugerah berkenaan juga diharap menjadi pendorong kepada meningkatkan lagi semangat, produktiviti, dan kualiti kerja dalam sama-sama berusaha ke arah merealisasikan matlamat-matlamat Wawasan Brunei 2023.

  Manakala Anugerah Kakitangan Berjasa dan Berbakti Perkhidmatan Awam (AKB2PA) telah diberikan kepada sembilan penerima yang masing-masing membawa pulang trofi, pingat, sijil penghargaan dan wang tunai sebanyak $1,000.

  Anugerah ini antara lain bertujuan untuk menghargai jasa dan bakti kakitangan dalam Bahagian V kepada organisasi, masyarakat sekeliling, keluarga, bangsa dan masyarakat. Penerima anugerah terdiri daripada kakitangan kerajaan yang telah mengamalkan nilai-nilai murni serta sikap bertanggungjawab, titih, lutanan, berakhlak mulia dan berkeperibadian unggul yang sesuai dijadikan contoh tauladan kepada pegawai atau kakitangan lainnya.

  Anugerah tersebut bukan sahaja mengiktiraf kecemerlangan dalam bertugas, malah turut mengambil kira aspek keprihatinan, kesungguhan dan kasih sayang mereka terhadap anak-anak ke arah mencapai kejayaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...