Al-Uswah sokong padu BKBN, PKBN

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 FEB – Buat pertama kali, ahli-ahli Kesatuan Ibu Bapa Program Khidmat Bakti Negara (PKBN) dengan nama Pasukan Al-Uswah menyertai perbarisan sempena Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36 tahun, kelmarin.

Menceritakan mengenai penubuhan kesatuan itu, ketua pasukan, Haji Sohaili bin Haji Mohidi ketika ditemu bual berkata, kesatuan ditubuhkan melalui satu kumpulan WhatsApp yang diwujudkan oleh salah seorang ibu alumni PKBN pada 13 Februari 2018 dan dianggotai oleh 172 ahli ketika itu.

Bermula dengan perkongsian maklumat, gambar, video dan cerita mengenai anak-anak mereka semasa mengikuti latihan di Kem Latihan PKBN Temburong, ia telah menerbitkan perhubungan silaturahim yang begitu erat dan mahabbah.

Begitu banyak kenangan manis dilalui bersama, sehinggakan mereka mampu menjadi sebuah kesatuan yang berhubung rapat dengan pihak Bahagian Khidmat Bakti Negara (BKBN) dan PKBN sebagai kesinambungan serta sokongan padu kepada program yang memupuk semangat jati diri dan bersepadu dalam kalangan para belia.

Kesatuan itu juga berjaya mewujudkan sebuah arca khusus buat PKBN pengambilan ke-7 yang berkenan dirasmikan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam semasa acara tamat latihan PKBN ke-7 serta pesambah khas berupa dua batang tongkat yang melambangkan kepimpinan cemerlang Baginda Sultan yang mewujudkan PKBN dan Wawasan Brunei 2035 serta sebagai tanda junjung kasih para ibu bapa atas segala idea, perbelanjaan dan pemedulian pihak kerajaan terhadap para belia.

“Bahkan kesatuan ini banyak terlibat bersama pihak PKBN seperti Program Hijau (penanaman pokok buah-buahan di perkarangan Kem Latihan PKBN, Puni, Temburong), program bertahlil dan membersihkan tanah perkuburan, jualan Gerai Ramadan, Sambutan Hari Raya dan program Sambutan Hari Keluarga Kebangsaan,” jelasnya.

Kelmarin mereka membuat sejarah terbaharu dengan menyertai sambutan Hari Kebangsaan ke-36 sebagai menyahut seruan tema ‘Menjayakan Wawasan Negara’, tambah beliau.
Menurutnya lagi, beliau bersama ahli jawatankuasa serta ahli lainnya sedang merangka beberapa program lagi untuk aktiviti pada masa mendatang sebelum dan selepas tamatnya PKBN ke-9 nanti.

“Kami akan tetap memberi sokongan padu kepada pihak BKBN dan PKBN kerana ia sudah menjadi dasar kesatuan dalam sama-sama menaikkan moral dan maruah negara yang mempunyai hala tuju ke arah wawasan negara 2035 dan dalam mengimbangi kemajuan Revolusi Industri 4.0 agar kita tidak ketinggalan memajukan negara namun tetap berlandaskan falsafah MIB,” tekannya.

Ahli-ahli Kesatuan Ibu Bapa PKBN dengan nama Pasukan Al-Uswah menyertai perbarisan sempena Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36 tahun, kelmarin.