Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Alibaba lulus pembelian balik saham tambahan $25b

  SINGAPURA, 8 FEB – Firma e-dagang China Alibaba Group Holding kelmarin meluluskan kebenaran tambahan $25 bilion kepada program pembelian balik sahamnya, selepas melaporkan hasil jualan yang lebih rendah daripada jangkaan untuk suku terakhir 2023.

  Saham syarikat yang didagangkan di Hong Kong menjunam 6.8 peratus hari ini. Harga saham Alibaba yang disenaraikan di New York merosot 5.9 peratus kelmarin dan telah jatuh hampir 26 peratus sepanjang tahun lalu.

  Alibaba mencatatkan peningkatan 5 peratus dalam jualan kepada 260.3 bilion yuan pada suku yang berakhir pada Disember, sedikit kehilangan anggaran penganalisis. Pendapatan bersih merosot kepada 14.4 bilion yuan, turun 77 peratus berbanding tahun sebelumnya.

  Firma yang berpangkalan di Hangzhou, China itu menyalahkan penurunan drastik itu disebabkan kemerosotan nilai pelaburan ekuitinya dan kejatuhan hasil. Alibaba telah menghadapi kesukaran untuk mengekalkan pertumbuhannya dan menghadapi persaingan yang semakin meningkat dalam sektor e-dagang daripada pesaing seperti Pinduoduo dan ByteDance, yang mengendalikan TikTok dan Douyin.

  Mengenai perbualan dengan penganalisis, pengerusi Ali baba, Joseph Tsai berkata bahawa syarikat itu tidak lagi merancang untuk menyenaraikan saham dalam unit logistik Cainiao dan unit perniagaan runcit Freshipponya, memandangkan keadaan pasaran yang mencabar.

  Terdahulu, kumpulan itu membatalkan rancangan untuk memutarkan perniagaan awannya, memetik ketidakpastian terhadap sekatan eksport Amerika Syarikat (AS) ke atas cip canggih yang digunakan untuk kecerdasan buatan.

  Alibaba sedang mencari untuk menjual beberapa aset bukan teras kami, termasuk beberapa operasi runcit, katanya.

  “Kami mempunyai beberapa perniagaan runcit fizikal tradisional pada kunci kira-kira kami, dan ini bukanlah fokus utama kami,” kata Tsai. – AP

  Logo Alibaba dilihat di luar bangunan di Beijing pada 16 November 2021. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...