Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Alonso kagum dengan Stroll di Bahrain

SAKHIR, BAHRAIN, 6 MAC – Fernando Alonso bersemangat tinggi semasa menaiki podium ke-99 dalam Grand Prix Bahrain semalam.

Dia juga memberikan pujian terhadap rakan sepasukannya, Lance Stroll, dengan memanggilnya ‘wira saya.’

Pemain Sepanyol berusia 41 tahun itu, juara dunia dua kali yang berehat dua tahun dari Formula Satu sebelum kembali pada 2021, menamatkan saingan ketiga yang menakjubkan untuk Aston Martin di belakang juara dunia berganda Red Bulls, Max Verstappen dan Sergio Perez.

Bermula dari petak kelima di grid, dia mempunyai permulaan yang buruk, tetapi kemudian dia melakukan pemanduan yang hebat, sama tepat 22 tahun selepas dia membuat penampilan pertama Formula Satu di Grand Prix Australia 2001 di Melbourne.

“Pertama sekali, tahniah saya ucapkan kepada rakan sepasukan, Lance. Dua belas hari lalu, dia menjalani pembedahan dan kini dia bertanding di sini dengan semua orang. Ia menakjubkan untuk semua pasukan,” kata Alonso kepada rakan sepasukannya yang menduduki tempat keenam semalam.

Beliau berkata adalah tidak benar bahawa Aston Martin, yang menduduki tempat ke-12 dan ke-17 dalam perlumbaan Bahrain tahun lepas, telah menghasilkan kereta kedua terpantas pada perlumbaan pembukaan.

“Ia adalah hujung minggu yang hebat,” katanya.

Dia menambah bahawa prestasi berani Stroll dan keazaman untuk berlumba, hanya dua minggu selepas kedua-dua pergelangan tangan retak dan patah kaki dalam kemalangan berbasikal pra-musim, adalah inspirasi.

Penamat podium Alonso hanyalah yang kedua dalam 122 perlumbaan dan dia muncul dalam aksi pertamanya bersama Aston Martin sejak berpindah dari Alpine untuk menggantikan juara empat kali yang bersara, Sebastian Vettel. – AFP

Pemandu Aston Martin, Fernando Alonso meraikan kejayaan di atas podium dengan trofi tempat ketiga selepas Grand Prix Formula Satu Bahrain di Litar Antarabangsa Bahrain di Sakhir, semalam. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -