Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Alonso yakin cemerlang di Grand Prix Australia

  MELBOURNE, 30 MAC – Bintang veteran, Fernando Alonso berkata hari ini, beliau penuh yakin untuk menghadapi Grand Prix Australia, tetapi masih lagi berhati-hati tentang kemampuan Aston Martin untuk mengekalkan prestasi cemerlang mereka pada awal musim.

  Bintang Sepanyol itu yang pernah memenangi perlumbaan di Melbourne 17 tahun lalu menggunakan kereta Renault, telah menduduki tiga tempat teratas yang mengagumkan pada kedua-dua perlumbaan tahun ini, dengan pemandu Red Bulls, Max Verstappen dan Sergio Perez mencatat masa lebih pantas.

  Bagi juara dunia dua kali yang berusia 41 tahun itu, pemandu paling berpengalaman dalam sejarah F1, keputusan itu adalah satu perubahan yang dinanti-nantikan.

  “Pada masa ini, kami gembira dengan prestasi kereta,” katanya.

  “Kami lebih baik daripada yang dijangka, terutamanya di Jeddah, saya fikir ia adalah kejutan yang menyenangkan, jadi kami tiba di sini dengan tahap keyakinan yang baik.”

  Kemenangannya di tempat ketiga di Arab Saudi dua minggu lalu adalah podium ke-100 Alonso dan meletakkan beliau dalam kumpulan luar biasa sebagai pemandu keenam yang berjaya meraih kejayaan itu.

  Alonso, yang masih memburu kemenangan pertamanya sejak perlumbaan Sepanyol 10 tahun lalu, mengakui bahawa itu adalah satu kehormatan, tetapi mengatakan pencapaian peribadi bukanlah perkara yang diutamakan dalam pemikirannya.

  “Rasanya baik, terasa baik mencapai nombor itu, tetapi jelas apabila awda berada dalam kejohanan, awda tidak benar-benar memikirkannya, awda hanya memikirkan hujung minggu seterusnya,” katanya. – AFP

  Fernando Alonso bercakap kepada media menjelang perlumbaan Formula Satu Grand Prix Australia 2023 di Litar Albert Park di Melbourne, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -