Alternatif kembali berlatih dan bermain dengan selamat

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 OKT – Presiden Persatuan Bola Sepak Negara Negara Brunei Darussalam (NFABD), Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan dan pegawai kanan NFABD menghadiri bengkel Digital Learning Series secara dalam talian anjuran bersama Persatuan Bolasepak Qatar (QFA) dan Konfederasi Bolasepak ASEAN (AFF) baru-baru ini.

Bengkel pertama, dengan bertemakan ‘bangkit kembali daripada COVID-19, selamat kembali bermain dan menjana pendapatan’, bertujuan untuk menganalisis kesan penurunan pendapatan yang belum pernah terjadi sebelum ini pada tahun 2020 kerana pandemik dan potensi untuk keluar daripada krisis.

Hari kedua bengkel mem-bawakan tema ‘selamat kembali ke latihan dan bermain’, yang memberikan tumpuan kepada dasar dan prosedur untuk kembali ke lapangan.

Ketua Kandungan Pemimpin dalam Sukan, David Cushnan mengendalikan kursus ber-kenaan. Program ini juga menampilkan Pengarah Urusan Asia Pasifik, Timur Tengah dan Afrika di Octagon Aykan Azzar dan Pengarah Perkongsian Global serta Ketua Pejabat Antarabangsa di AS Roma, Alexander Scotcher.

Menurut AFF, perbincangan tersebut membantu memberi contoh cara kreatif untuk mengembangkan aliran pendapatan alternatif sebagai penyelesaian luar jangkaan selepas wabak tersebut dan juga sebagai alat pengurusan risiko masa depan.

Bangunan NFABD House di ibu negara.

Peserta juga mencerminkan tingkah laku peminat yang berkembang akibat sekatan.

Setiausaha Agung NFABD, Mohammad Shahnon bin Haji Mohd Salleh berkata, “Kami telah mempelajari amalan terbaik di rantau ini dan bagaimana mengatasi cabaran wabak tersebut.”

“Ada beberapa perkara yang telah kita pelajari terutama dengan struktur persatuan anggota (MA) kita sekarang sebagai persatuan anggota kecil.

Kita harus bersedia kepada perkara yang tidak dijangka dan kita tidak boleh memandang rendah aspek perubatan, keselamatan, dan keselamatan dalam masalah bola sepak.”

Sementara itu, Ketua Pertandingan daripada Persekutuan Bola Sepak Filipina dan Pesuruhjaya Kejohanan Liga Bola Sepak Filipina, Mikhail Torre berkata, “Kami sangat berterima kasih dengan isi seminar terutama dalam hubungan dengan pertandingan.”

Dengan musim bola sepak domestik Filipina yang akan bermula pada 25 Oktober hingga 6 November, dia berkata, “Sudah waktunya bagi kita untuk dapat menyerap maklumat yang disampaikan terutama dengan langkah-langkah yang telah disesuaikan dalam UEFA Liga Juara-Juara Liga dan AFC.”

Turut menyertai bengkel adalah perwakilan daripada persatuan anggota lain dengan AFF termasuk Filipina, Indonesia dan Laos.