Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Amalan tidak adil Google kuasai enjin carian – CEO Microsoft

  WASHINGTON, 3 OKT – Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Microsoft, Satya Nadella berkata kelmarin bahawa taktik tidak adil yang digunakan oleh Google membawa kepada penguasaannya sebagai enjin carian, taktik yang seterusnya telah menggagalkan program saingan syarikatnya, Bing.

  Nadella memberi keterangan di bilik mahkamah Washington, D.C., yang penuh sesak sebagai sebahagian daripada perbicaraan antitrust penting kerajaan terhadap syarikat induk Google, Alphabet. Jabatan Kehakiman mendakwa Google telah menyalahgunakan penguasaan enjin cariannya di mana-mana untuk mengurangkan persaingan dan inovasi dengan mengorbankan pengguna, dakwaan yang menggemakan kes serupa yang dibawa terhadap Microsoft pada akhir 1990-an.

  Nadella berkata penguasaan Google adalah disebabkan oleh perjanjian yang menjadikannya penyemak imbas lalai pada telefon pintar dan komputer. Dia meremehkan idea bahawa kecerdasan buatan atau lebih banyak enjin carian khusus seperti Amazon atau tapak media sosial telah mengubah pasaran yang Microsoft bersaing dengan Google secara bermakna.

  Nadella berkata pengguna pada asasnya tidak mempunyai banyak pilihan untuk menukar pelayar web lalai pada telefon bimbit dan komputer.

  “Kami adalah salah satu alternatif tetapi kami bukan tetapan lalai,” katanya.

  Litigator utama Google, John Schmidtlein menyoal Nadella tentang kejadian apabila pengguna bertukar daripada Bing kepada Google walaupun enjin carian Microsoft mempunyai status lalai pada peranti mereka – dengan alasan bahawa Microsoft membuat kesilapan dengan Bing yang menghalangnya daripada menyaingi Google.

  Ketika disoal siasat, Nadella menafikan bahawa penggunaan kecerdasan buatan Bing telah membawa kepada perubahan dramatik dalam bahagian pasarannya. Google telah berhujah bahawa program kecerdasan buatan seperti chatbot ChatGPT telah meningkatkan persaingan dalam pasaran enjin carian.

  “Malah muat turun kedai aplikasi menarik tetapi bukan … sesuatu yang anda tulis di rumah,” kata Nadella mengenai enjin carian Microsoft yang diperbaharui yang dipertingkatkan dengan kecerdasan buatan. – AP

  Nadella berkata taktik tidak adil yang digunakan oleh Google membawa kepada penguasaannya sebagai enjin carian. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...