Amaran tsunami reda, kerosakan kecil di NZ

WELLINGTON/PASIFIK, 5 MAC – Tiga gempa bumi termasuk satu yang kuat mencecah 8.1 magnitud menggegarkan Asia Pasifik dalam sejarah modennya, mencetuskan amaran tsunami di seluruh gugusan kepulauan dan memaksa beribu-ribu orang di New Zealand mengosongkan kawasan pesisir pantai hari ini.

Tsunami kecil kelihatan, namun hanya kerosakan kecil yang dilaporkan beberapa jam kemudian.

Gempa bumi 8.1 magnitud di Pulau Kermadec kira-kira 1,000km dari dua pulau utama New Zealand merupakan yang terbesar dalam beberapa siri gempa bumi dalam masa beberapa jam, termasuk dua gempa bumi bermagnitud 7.4 dan 7.3 sebelumnya. Gempa bumi itu juga mengakibatkan puluhan lagi gegaran susulan.

Ancaman tsunami juga menyesakkan lalu lintas dan mencetuskan huru-hara di New Zealand ketika orang ramai bergegas ke tempat tinggi. Penduduk turut merakamkan video hempasan ombak kecil di beberapa tempat termasuk di Teluk Tokomaru berhampiran Gisborne. Pada waktu petang, Agensi Pengurusan Kecemasan Kebangsaan mengatakan ancaman tsunami sudah berlalu dan orang ramai boleh pulang ke rumah masing-masing, walau bagaimanapun, mereka dinasihatkan mengelak pantai-pantai.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik turut mengeluarkan amaran bahawa gempa bumi itu boleh mencetuskan tsunami sehingga 3 meter di Vanuatu dan sehingga 1 meter di Tonga, beberapa pulau Pasifik Selatan lain serta pesisir Pasifik Amerika.

Pihak berkuasa Chile mengarahkan orang ramai mengelak pantai disebabkan kemungkinan tsunami di sepanjang pesisir pantainya manakala Guatemala dan El Salvador turut mengeluarkan amaran sama, menasihatkan orang ramai berhati-hati melakukan aktiviti rekreasi. Mexico bagaimanapun mengatakan tidak mengalami ancaman tsunami.–AP

Peluncur cuba beraksi membelah ombak di Pantai Maroubra di Sydney selepas satu siri gempa bumi di pesisir pantai negara jiran New Zealand mencetuskan amaran tsunami awal pagi kelmarin di beberapa negara Pasifik Selatan. – AFP