Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Amaran tsunami selepas gunung berapi di Indonesia alami letusan besar

  JAKARTA, 18 APRIL – Pihak berkuasa Indonesia mengeluarkan amaran tsunami semalam selepas letusan di gunung Ruang menghantar abu setinggi ribuan kaki. Pegawai mengarahkan lebih 11,000 orang meninggalkan kawasan itu.

  Gunung berapi di sebelah utara pulau Sulawesi mempunyai sekurang-kurangnya lima letusan besar dalam tempoh 24 jam yang lalu, kata Pusat Vulkanologi dan Tebatan Bencana Geologi Indonesia. Pihak berkuasa menaikkan amaran gunung berapi mereka ke tahap tertinggi.

  Sekurang-kurangnya 800 penduduk meninggalkan kawasan itu awal kelmarin.

  Indonesia, sebuah kepulauan berpenduduk 270 juta orang, mempunyai 120 gunung berapi aktif. Ia terdedah kepada aktiviti gunung berapi kerana ia terletak di sepanjang ‘Lingkaran Api’, satu siri garis sesar seismik berbentuk ladam di sekitar Lautan Pasifik.

  Pihak berkuasa menggesa pelancong dan orang lain untuk tinggal sekurang-kurangnya 6 kilometer (3.7 batu) dari gunung berapi Ruang 725 meter (2,378 kaki).

  Pegawai bimbang sebahagian daripada gunung berapi itu boleh runtuh ke laut dan menyebabkan tsunami seperti dalam letusan 1871 di sana.

  Pulau Tagulandang di timur laut gunung berapi itu sekali lagi berisiko, dan penduduknya adalah antara yang diarah berpindah.

  Agensi Mitigasi Bencana Nasional Indonesia berkata penduduk akan dipindahkan ke Manado, bandar terdekat, di pulau Sulawesi, perjalanan selama enam jam dengan bot.

  Pada 2018, letusan gunung berapi Anak Krakatau di Indonesia menyebabkan tsunami di sepanjang pantai Sumatera dan Jawa selepas bahagian gunung itu jatuh ke lautan, mengorbankan 430 orang. – AP

  Lava cair panas marak di kawah Gunung Ruang ketika ia meletus di Kepulauan Sanguine, Indonesia, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...