Amazon rancang beli Zoox

SAN FRANCISCO, 27 MEI – Amazon sedang dalam perbincangan untuk membeli syarikat permulaan robot-teksi, Zoox, meningkatkan usaha mereka apabila ia berkaitan dengan kereta pandu sendiri, menurut laporan Wall Street Journal kelmarin.

Alphabet, Uber, Tesla dan syarikat pembuat kereta utama telah membuat pelaburan ke atas teknologi yang menggantikan keperluan manusia untuk memandu kenderaan.

Amazon mempunyai pasukan mereka sendiri yang dalam perlumbaan dan dikatakan mengejar teknologi dengan tujuan menggunakannya dalam trak yang memindahkan barang untuk syarikat gergasi e-perdagangan.

Amazon dan Zoox berada dalam rundingan lanjut mengenai kesepakatan yang akan bernilai permulaan kurang dari AS3.2 juta yang dianggarkan bernilai dalam pendanaan dua tahun yang lalu, lapor jurnal itu, memetik seseorang yang tidak dinamakan bercakap mengenai perkara ini.

Perbincangan pengambilalihan juga masih boleh dibatalkan, menurut laporan.

Berpangkalan di Bandar Foster berhampiran San Francisco, Zoox ditubuhkan pada tahun 2004 dengan misi untuk membina ‘kapal laut berautonomi, bateri elektrik, kenderaan sifar emisi yang dibina secara khusus dan dioptimumkan untuk perkongsian ulang-alik di bandar.

Tahun lalu, Zoox menyasarkan Las Vegas sebagai pasaran bagi ‘kapal laut dipandu dan perkhidmatan secara autonomi’ oleh kenderaan yang dapat dipanggil menggunakan aplikasi telefon pintar, menurut laman webnya. – AFP

Amazon sedang dalam perbincangan untuk membeli syarikat permulaan robot-teksi, Zoox. – AP