Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Amazon tunda pembinaan ibu pejabat kedua

NEW YORK, 5 MAC – Amazon sedang menangguhkan pembinaan ibu pejabat keduanya di Virginia susulan pembuangan pekerja terbesar dalam sejarah syarikat dan pelan peralihan kepada kerja dalam talian.

Syarikat berpangkalan di Seattle itu sedang menunda pembinaan PenPlace, fasa kedua pembinaan ibu pejabatnya di utara Virginia, kata Ketua Harta Tanah Amazon, John Schoettler dalam satu kenyataan.

Beliau berkata syarikat telah menggaji lebih daripada 8,000 pekerja dan akan mengalu-alukan mereka ke kampus Met Park, fasa pertama pembangunan itu, apabila ia dibuka pada Jun ini.

“Kami sentiasa menilai pelan ruang untuk memastikannya bersesuaian dengan keperluan perniagaan kami dan mewujudkan pengalaman yang hebat untuk pekerja, dan sejak Met Park mempunyai ruang untuk menempatkan lebih daripada 14,000 pekerja, kami telah memutuskan untuk menunda majlis pecah tanah PenPlace (fasa kedua ibu pejabat kedua),” kata Schoettler.

Pada Februari 2021, Amazon berkata ia akan membina menara Helix untuk fasa kedua pelan pembangunan semula di Arlington.

Menara pejabat baharu itu dijangka mengalu-alukan lebih 25,000 pekerja apabila siap.

Jurucakap Amazon Zach Goldsztejn berkata pelan tersebut tidak berubah dan penangguhan pembinaan bukan disebabkan pembuangan pekerja terbaharu, yang menjejas 18,000 pekerja korporat. – AP

Gambar ilustrasi serahan Amazon menunjukkan fasa pembinaan ibu pejabat syarikat di Arlington, Virginia. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -