AMBD tutup hari ini, umum waktu operasi sepanjang Ramadan

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 APRIL – Autoriti Monetari Brunei Darussalam (AMBD) memaklumkan bahawa bagi menyambut kedatangan bulan Ramadan 1441H, pejabatnya akan ditutup esok dan dibuka semula pada 27 April 2020.

AMBD dalam kenyataannya turut mengongsikan bahawa waktu bekerja AMBD sepanjang Ramadan ini adalah dari pukul 8 pagi hingga 3 petang setiap Isnin hingga Khamis dan 7:30 pagi hingga 11:30 pagi setiap Jumaat.

Waktu operasi sistem Real-Time Gross Settlement (RTGS) pula dari 9 pagi hingga 2 petang setiap Isnin hingga Khamis dan 9 pagi hingga 11 pagi setiap Jumaat manakala itu, sistem Automated Cheque Clearing House (ACH) beroperasi dari 8:45 pagi hingga 1:40 petang setiap Isnin hingga Khamis dan 8:45 pagi hingga 10:50 pagi setiap Jumaat.

Dalam kenyataan itu, AMBD turut memaklumkan bahawa gangguan sementara kepada perkhidmatan-perkhidmatan awam AMBD akan dilanjutkan. Ini termasuk penutupan Biro Kredit (Self-Inquiry Reports dan Dispute Resolution) di mana bagi sebarang pertanyaan, orang ramai boleh mengajukannya melalui emel ke [email protected], atau menghubungi talian 2233369 semasa waktu bekerja.

Galeri Mata Wang AMBD dan Gift Shop juga masih ditutup, walau bagaimanapun, beberapa mata wang kenang-kenangan boleh diperolehi daripada Pusat Kesenian dan Kraftangan Brunei dan cawangan-cawangan Aewon Garment and Embroidery di Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah dan Hotel Radisson Brunei.

Manakala itu, sebagai alternatif bagi mesin deposit duit syiling AMBD yang ditutup, orang ramai boleh membuat deposit syiling untuk dimasukkan ke dalam akaun bank melalui bank masing-masing.

Isu Pengguna Kewangan AMBD pula dibuka melalui persuratan di mana orang ramai boleh menghubungi pihak Isu Pengguna Kewangan melalui e-mel [email protected] atau di talian 2380007 semasa waktu bekerja.

Kaunter Baki Tidak Dituntut juga dibuka melalui persuratan di mana orang ramai masih boleh menghantar permohonan bagi baki yang tidak dituntut melalui e-mel [email protected]

Maklumat lanjut mengenai proses permohonan boleh didapati melalui pautan https://www.ambd.gov.bn/consumer/unclaimed-money.

Orang ramai juga boleh menghubungi talian 2380975 semasa waktu bekerja bagi sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut mengenainya.

AMBD memohon maaf atas sebarang kesulitan yang dialami dan ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadan kepada semua Muslimin dan Muslimat.