Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Ambulans pacuan 4 roda bantu perkhidmatan EMAS di pedalaman

  Oleh Yusrin Junaidi – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 MEI – Lima buah ambulans pacuan empat roda telah diserahkan kepada Kementerian Kesihatan pada majlis yang berlangsung di Pusat Promosi Kesihatan, Berakas, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Pemangku Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional) di Kementerian Kesihatan, Dr Hajah Rafidah binti Haji Gharif.

  Pembekalan ambulans tersebut adalah amat diperlukan bagi membantu pihak Perkhidmatan Kecemasan Perubatan Ambulans (EMAS) memberikan perkhidmatan di kawasan pendalaman atau di kawasan yang mana kebiasaannya tidak dapat diakses menggunakan ambulans biasa.

  Ia juga digunakan sewaktu situasi banjir bagi membolehkan pihak EMAS terus memberikan perkhidmatan bila diperlukan.

  Selain daripada itu, ambulans tersebut juga boleh digunakan semasa menangani bencana di negara ini.

  Pada majlis itu, tetamu kehormat menyampaikan kunci ambulans kepada Ketua EMAS, Hajah Nora binti Haji Mohd Yusof dan diikuti dengan demonstrasi fungsi ambulans berkenaan.

  Turut hadir pada majlis berkenaan ialah Pemangku Ketua Pengarah Perkhidmatan Perubatan dan Kesihatan, Pengiran Dr Haji Khalifah bin Pengiran Haji Mohd Ismail, ketua-ketua jabatan, serta pegawai-pegawai dan kakitangan di kementerian berkenaan.

  Dr Hajah Rafidah menyerahkan replika kunci ambulans pacuan empat roda berkenaan. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  Dr Hajah Rafidah menyaksikan demonstrasi fungsi ambulans berkenaan. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...